Exfolieren! Een MUST tegen een vochtarme huid!

 In Droogte en dehydratatie, Peelings

De meeste mensen weten dat exfoliatie en hydratatie belangrijk zijn voor hun algehele huidgezondheid, maar weet je ook waarom het zo belangrijk is? En hoe deze twee processen precies samenwerken in jouw huid? Laten we eens wat meer in detail kijken naar exfoliatie en hydratatie om te begrijpen waarom ze elkaar aanvullen en in een goede verhouding je huid een gezonde uitstraling zullen geven, met als resultaat de perfecte ” GLOW”!

Principes van exfoliatie

Als we jong zijn hebben onze cellen zo’n 28 dagen nodig om de volledige celcyclus te doorlopen. Dit proces begint in het stratum basale, de onderste laag van de epidermis waar de stamcellen zich bevinden. Vanaf hier migreren de cellen door iedere laag van de epidermis tot ze de bovenste laag het stratum corneum hebben bereikt. Dit neemt zo’n 14 dagen in beslag en dan blijven de cellen nog circa 14 dagen in het stratum corneum voor een totale cyclus van 28 dagen. Hierna gaat de huid zich ontdoen van de dode huidcellen waarbij ze worden vervangen door nieuwe cellen. Dit natuurlijke afschilferingsproces vertraagd bij het ouder worden, waardoor de huid langer dode huidcellen vasthoudt met als gevolg een doffe, droge en gedehydrateerde huid. Exfoliatie helpt bij het stimuleren van het vernieuwingsproces wat dit een essentieel onderdeel van een huidverzorgingsroutine maakt.

Zowel chemische als mechanische exfoliatie helpt bij het verwijderen van dofmakende, dode huidcellen die opeenhopen aan het huidoppervlak waardoor de huid frisser en egaler wordt. Regelmatige exfoliatie zorgt er eveneens voor dat de celvernieuwing wordt gestimuleerd, waardoor de cellen sneller naar het huidoppervlak komen.Ook zorgt het verwijderen van dode huidcellen dat de opname van hydraterende en andere actieve werkstoffen wordt bevorderd in de huid. Als je bijvoorbeeld ooit het idee had dat je producten niet meer werken, dan is het zeer waarschijnlijk dat de opbouw van dode huidcellen de opname van werkstoffen belemmert, waardoor ze minder effectief zullen zijn. De oplossing: regelmatige exfoliatie.

Principe van hydratatie

Een goede hydratatie is eveneens essentieel voor de huidgezondheid. Er zijn twee factoren die bijdragen aan goede hydratatie in het stratum corneum. De eerste is het huideigen NMF (natural moisturising factor), een groep moleculen bestaande uit onder andere aminozuren, ureum en lactaat die de huid helpen vocht vast te houden. De andere factor in het onderhouden van de hydratatie is de ratio van huidlipides die vochtverlies tegengaan. Samen zorgen de 2 factoren voor een gezonde barrièrefunctie waarbij de cellen gevuld zijn met NMF en omgeven worden door lipides. Een manier om dit te vergelijken is door te denken aan stenen en cement. De huidcellen zijn de stenen en de lipides zijn het cement. Beide ondersteunen het huideigen vermogen om water vast te houden. Extra hydratatie kan daarbij worden verkregen door het gebruik van producten, door het water dat je gedurende de dag drinkt en via je voeding. Het NMF neemt af bij het ouder worden en wordt verder afgebroken door UV blootstelling en baden & douchen. Ook onze levensstijl kan een grote impact hebben op het hydratatie level van onze huid: denk daarbij aan omgevingsfactoren, stress en zelfs het weer kan een negatief effect hebben op het vochtniveau van onze huid. Als gevolg van deze verstorende factoren kan de huid gedehydrateerd raken.

We zien dehydratatie altijd bij mensen met een droge of gevoelige huid, maar het kan bij ieder huidtype voorkomen, zelfs bij mensen met een vette huid. Als de cellen geleidelijk migreren naar het huidoppervlak neemt het vochtgehalte af, van zo’n 70% tot zo’n 30% en alles daaronder wordt beschouwd als dehydratatie. Dehydratatie kan worden verergerd door onvoldoende exfoliatie. Als de dode huidcellen niet regelmatig worden verwijderd kunnen moisturizers en targeted treatment producten niet voldoende werken. Door het verwijderen van deze dode huidcellen door middel van exfoliatie, verhogen we het opnamevermogen van de huid en kunnen de producten weer beter hun werk doen.

Exfoliatie + Hydratatie voor een heldere, gezonde huid

Exfoliatie en hydratatie werken in synergie met elkaar. Om goed te kunnen functioneren hebben de huidenzymen die verantwoordelijk zijn voor het afschilferinsgproces een optimale balans van water en olie in de huid nodig. Deze balans zorgt ervoor dat de desmosomen (de verbindingen tussen de cellen) goed afgebroken kunnen worden. Als de huid gedehydrateerd is kunnen deze enzymen minder goed functioneren waardoor het afschilferinsgproces verstoord raakt. Hierdoor gaan de huidcellen opeenhopen waardoor de dehydratatie toeneemt en de huid droog en oncomfortabel gaat aanvoelen.

Benieuwd of jouw huid goed gehydrateerd is? Kom dan gerust langs voor een gratis intake, zodat we je een aangepast advies kunnen geven. Online een afspraak maken? Klik hier 


Bron: www, dermalogica.nl
0

Start typing and press Enter to search