Wat doet stress met je huid?

 In Gezichtsverzorging, Overig

Alsof gebukt gaan onder een flinke lading stress al niet vervelend genoeg is, heb je in zo’n periode ook nog eens extra last van huidproblemen. Stress houdt ons in normale omstandigheden scherp. Onder invloed van stress maakt onze lichaam namelijk Cortisol aan. Wat ervoor zorgt dat energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit, snel vrijkomt. Zo kunnen we snel handelen of presteren onder druk, spanning of bij gevaar. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk blozen wat gebeurt onder invloed van stress. Een gezonde dosis stress is normaal en hebben we nodig om te functioneren, maar chronische stress daarentegen is heel ongezond. Onze hormoonhuishouding raakt verstoord, evenals de bloedsuikerspiegel, cholesterolwaarden en vetstofwisseling. Langdurige stress veroorzaakt zo veel schade aan hart en vaten, we worden dikker en vermoeider en dit gaat zich uiteindelijk uiten in de huid. Zo vergroot stress je huidproblemen en je huidproblemen vergroten op hun beurt je stress! Hoe komt dat eigenlijk dat bij stress vaak ook huidklachten ontstaan? Wat is de invloed van stress op de huid? En vooral ook hoe kun je bij stress huidproblemen zo veel mogelijk voorkomen!

 

Je huid is vatbaarder voor puistjes en infecties

 

 

Doordat je huid bij stress minder goed kan herstellen, vermindert de natuurlijke weerstand van de huid. Daarnaast put stress je immuunsysteem uit. Het gevolg hiervan is dat je huid daardoor ook vatbaarder is voor infecties. Een goed voorbeeld hiervan is een koortslip! Deze ontstaat altijd als je ziek bent geweest, je op vakantie bent naar de zon (aangezien zon het immuunsysteem verzwakt. Daarnaast maakt het lichaam van nature al testosteron aan, maar tijdens perioden van stress maakt het lichaam meer van dit hormoon aan dan gebruikelijk. Bij de productie van grotere hoeveelheden testosteron komt het enzym 5-alfa-reductase vrij. Dit enzym zorgt ervoor dat het ‘goede’ testosteron wordt omgezet in een agressievere vorm. Dit resulteert in een verhoogde talgproductie. Een hogere talgproductie zorgt ervoor dat talgklieren sneller verstopt raken, waardoor de kans op ontstekingen (acne) groter is.

TIP! De producten uit de Active Clearing bevatten het Niacinamide-ingrediëntencomplex en zijn erop gericht om onzuiverheden bij volwassenen te verminderen en tegelijkertijd de erdoor veroorzaakte huidveroudering (zoals bijvoorbeeld donkere vlekjes die achterblijven) te verminderen. Dit complex onderdrukt het enzym 5-alfa-reductase en helpt daarmee puistjes te voorkomen!

 

Stress maakt de huid gevoeliger

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat stress de aanmaak van hyaluronzuur kan verminderen. Voldoende hyaluronzuur is belangrijk voor een goed gehydrateerde huid, het kan gezien worden als de natuurlijke vochtreserve van de huid. Om deze reden kan je huid door stress een doffe uitstraling krijgen en droog aanvoelen. Zeker als je van nature een gevoelige huid hebt, zul je hier sneller last van hebben. Je zult dan sneller last hebben van een brandende, geïrriteerde of jeukende huid. Ook mensen die vaak last hebben van eczeem of psoriasis zullen dit herkennen. Zij zullen merken dat hun huidaandoening in tijden van stress weer op kan vlammen. Het is daarom een aanrader om je huid extra goed te verzorgen met hydraterende crème met hyaluronzuur.

TIP: Skin hydrating booster, Skin hydrating masque en Calm water gel bevatten hoge concentraties Hylauronzuur en zijn speciaal ontwikkeld om de hydratatielevel in onze huid te verhogen.

 

Je krijgt sneller rimpels

 

Cortisol en vrije radicalen zijn hiervoor de boosdoeners!  Cortisol zorgt namelijk ook voor de afbraak van collageen in de huid. Collageen is een bouwstof dat de huid zijn stevigheid en soepelheid geeft. Door de afbraak van collageen zullen zich sneller lijntjes, rimpels en plooien gaan aftekenen in het gelaat. Ook zorgt aanhoudende stress voor meer vrij radicalen en een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal. Hierdoor stopt de cel eerder met delen en verouderen we.Tot slot spannen veel mensen hun gezichtspieren bij stress overmatig aan. Wat ervoor kan zorgen dat je bepaalde gezichtspieren overmatig spant. Je trekt je gezicht mogelijk vaker in een bezorgde of gespannen uitdrukking. Hierdoor kweek je al snel meer rimpels op je voorhoofd (fronsrimpels) en rond je ogen (kraaienpootjes). Let tijdens stressvolle periodes er ook eens op of je misschien je kaken overmatig aanspant? Veel mensen hebben die gewoonte als ze onder spanning staan.

TIP: Biolumin C serum bevat hoog geconcentreerde (stabiele) vorm van vitamine C, wat de huid beschermd tegen vrije radicalen en de weerstand van je huid verhoogd. Zo kun je ook preventief werken tegen huidveroudering en de schade zoveel mogelijk beperken. Meer nalezen over de effecten van Vitamine C? klik hier.

 

Je huid herstelt minder goed

Onze huid heeft onder meer een belangrijke beschermende functie voor ons lichaam. Het vormt de grens tussen onszelf en de buitenwereld. De huid beschermt o.a. tegen stoten en druk, tegen de schadelijke straling van de zon en het houdt vervuiling en ziekteverwekkers buiten. De huid wordt de hele dag blootgesteld aan allerlei invloeden van buitenaf. Vervolgens gaat de huid ’s nachts aan de slag om alle schade, die door de dag heen is ontstaan, te herstellen. Maar wat als we last hebben van stress? Dan rusten we niet voldoende uit en slapen we slechter. Dat betekent dus ook dat de huid niet de kans krijgt om zich goed te herstellen, waardoor huidproblemen in de hand worden gewerkt.

TIP: Sound sleep cocoon is speciaal ontwikkeld om je huid te beschermen tijdens onze slaap. Het bevat Lavendel wat ook kalmerend zal werken voor je huid en je nachtrust!

 

0

Start typing and press Enter to search