Huidverzorging voor de mannelijke huid

 In Overig

Het verschil tussen de mannen en vrouwen huid 

De mannelijke huid verschilt op meerdere punten van de vrouwelijke huid. Zo zorgt het hogere testosterongehalte bij mannen ervoor dat de huid van een man gemiddeld zo’n 25% dikker is dan die van een vrouw. Daarnaast produceert de mannelijke huid gemiddeld meer talg dan de vrouwelijke huid. Dit is één van de redenen waarom mannen vaak langer last hebben van onzuiverheden en acne. Het is daarom niet vreemd dat huidverzorging voor de man anders is dan huidverzorging voor de vrouw.

Onafhankelijk van leeftijd heeft de huid van mannen een hogere collageendichtheid dan die van vrouwen en heeft hij een stevigere textuur. Aangezien de hoeveelheid collageen direct gerelateerd is aan de tekenen van voortijdige huidveroudering wordt ook wel gezegd dat de huid van vrouwen gemiddeld 15 jaar “ouder” is dan die van mannen van dezelfde leeftijd. Maar aangezien mannen gemiddeld minder zonbescherming gebruiken wordt dit verschil vaak geminimaliseerd.

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat de mannelijke huid niet dezelfde problemen kan ervaren als die van de vrouw, waaronder voortijdige huidveroudering, gevoeligheid en onzuiverheden. Wel een verschil is dat mannen doorgaans baat hebben bij een snelle, simpele en doelgerichte huidverzorgingsroutine die bestaat uit een solide basis met eventuele aanvullingen voor specifieke huidzorgen. Deze routine moet ook inspelen op kenmerkende onderdelen van de mannelijke, dagelijkse verzorging zoals scheren of juist het verzorgen van de baard. We hebben onderstaand een dagelijkse routine voor de man uitgewerkt met productsuggesties die ook vaak 2- in-1 oplossingen bieden. Stap 1 en Stap 3 zijn absolute must-do’s en kunnen naar behoefte aangevuld worden met de overige stappen voor specifieke huidbehoeftes. 

Reinigende gezichtsverzorging voor de man

Stap 1: reiniging en (voorbereiding op) scheren 

Voor een effectieve verzorging van de mannenhuid is een goede reiniging essentieel. Reiniging dient al voorafgaand aan het scheren plaats te vinden. Idealiter wordt de reiniging gecombineerd met een milde exfoliatie. Door het aanpakken van de opeenstapeling van dode huidcellen zorg je er namelijk voor dat je een gladder scheerresultaat behaalt en voorkom je het ingroeien van baardharen.

Heb je als man last van een wat vettere huid dan zijn producten die de huid niet uitdrogen, maar juist balanceren van belang. Denk bijvoorbeeld aan een prebiotische reiniger zoals de Active Clay Cleanser. Deze bevat naast een prebiotisch complex ook houtskool en klei, die er voor zorgen dat de poriën diep worden gereinigd zonder teveel vocht te onttrekken aan de huid.

ProTip:  Special Cleansing Gel is een effectieve reiniger zonder zeep, die je ook kunt gebruiken als scheergel. Je hebt maar de hoeveelheid van een hazelnoot, opgeschuimd met water, nodig voor een scheerbeurt en reiniging in één.

Het effect van scheren op de mannenhuid 

Het effect van scheren op de mannenhuid

Hoe vaak scheer je jezelf en wanneer? Scheer je nat of droog en in combinatie met welke producten? De manier waarop de huid geschoren wordt is wel degelijk van invloed op bijvoorbeeld ingegroeide haartjes, irritaties, schraalheid of jeuk. Scheerschuim is vaak alkalisch en uitdrogend, maar ook aftershaves met parfum en alcohol kunnen de huid gevoelig maken.

Het is zoals vermeld goed om de mannenhuid mild te exfoliëren voor het scheren. Doe dit bij voorkeur niet met een scrub. Aangezien dagelijks scheren ook een vorm van exfoliatie is het belangrijk om te beginnen met een milde optie zoals Daily Microfoliant of Daily Superfoliant. Deze laatste heeft ook nog de voordelige werking van houtskool.

Draag je een baard en gebruik je hier verzorging voor zoals speciale shampoo, conditioner, olie of wax? Let dan goed op, want deze kunnen uitdrogende of verstoppende ingrediënten bevatten die de huidconditie beïnvloeden en bijvoorbeeld onzuiverheden kunnen veroorzaken. Zorg er voor dat je ook jouw huid goed mogelijk blijft reinigen met een niet-uitdrogende cleanser. 

Pro tip: gebruik je regelmatig olieachtige substanties voor het onderhouden van je baard? Begin de reinigingsroutine dan regelmatig met een dubbele reiniging zoals de PreCleanse. Deze reinigingsolie zorgt er voor dat olieachtige substanties effectief worden verwijderd, iets dat een reiniger op waterbasis minder goed lukt.

Crème speciaal voor de huid van de man

Stap 2: kalmeren na het scheren 

Het is altijd goed om de huid na het scheren te verzachten. Je hebt de huid immers mild geëxfolieerd en het is van belang deze daarna te hydrateren. Dat kan simpel en effectief met een hydraterende toner of mist. Zo bevat de UltraCalming Mist een ideale combinatie van hydraterende en kalmerende ingrediënten. Is er sprake van echte irritatie dan kun je denken aan het  Ultracalming Serum Concentrate of Calm Water Gel. Deze laatste kun je ook inzetten als je moisturizer.

Ben je gevoelig voor irritatie of voelt je huid na het scheren droog aan, blijf dan weg van aftershave producten die alcohol bevatten. Deze verergeren de dehydratatie van je huid.

Stap 3: dag- en nachtverzorging voor de man 

Aangezien de huid van de man meer talg produceert en daardoor van nature vetter is, denken veel mannen dat hydrateren met een moisturizer niet nodig is. Ervaar je echter een vette huid dan zorgt het gebruiken van de juiste moisturizer er juist voor dat de huid in balans komt en minder talg produceert.

Pro tip: kies voor een lichte en fluïde textuur. De vernieuwde formule van de Active Moist bevat een Prebiotic Mositure Complex dat het microbioom van de huid in balans brengt. Deze olievrije en lichtgewicht moisturizer voor dag en nacht zorgt er daarnaast voor dat de huid gehydrateerd wordt en poriën worden verkleind.

Stap 4: gerichte huidverzorging 

Gebruik overdag bij voorkeur ook een SPF zodat je de huid beschermt tegen UV straling. Oil Free Matte SPF30 is een moisturizer met SPF die ook nog eens onzuiverheden tegengaat. Powerbright moisturiser is op zijn beurt weer juist een hydraterende zonbescherming die ook als moisturizer gebruikt kan worden. Ideale 2-in-1 verzorging voor de man!

Heb je een gevoelige huid en gebruik je liever fysische zonbescherming? Dan is Invisible Physical Defense SPF30 een fijne optie die de huid tegelijk ook verzacht.

Heb je last van onzuiverheden of ingegroeide baardhaardjes, gebruik dan een spot treatment zoals de AGE Bright Spot Fader. Deze gaat de ontsteking tegen en zorgt er voor dat er geen zichtbare schade achterblijft.

Maak je korte nachten en heeft de huid rond je ogen behoefte aan een boost? Stress Positive Eye Lift is een ideale optie voor het verminderen van wallen.

Weet je niet wat goed is voor jouw huid en wil je graag advies? Kom gerust langs voor een gratis intake inclusief een huidscan. Zo krijg je van ons een uitgebreid advies op maat. Online een afspraak maken kan hier.

Huidverzorging speciaal voor de man
0

Start typing and press Enter to search