Stress? Deze 7 tips helpen!

 In Gezichtsverzorging, Overig

Rode ogen, donkere kringen, een grauwe kleur, zware oogleden en een onrustige huid. Je hebt er weleens beter uitgezien… Ach, wie denkt dat niet op zijn tijd? Iedereen krijgt wel eens te maken met stress. De adrenaline die zich door de druk van het dagelijkse leven in het lichaam opstapelt, is niet zonder gevaar. Stress kan fysieke én psychologische schade aanrichten. Tijd voor actie! Met deze 7 tips verminder je de effecten van stress op je lichaam.

 

Tip 1: Slaap voldoende

Iedereen die weleens lichtgeraakt of slecht gehumeurd uit bed stapt na een rusteloze nacht weet hoe belangrijk een goede nachtrust is. Je huid heeft ook slaap nodig om te herstellen en te regenereren. Onderzoek wijst uit dat een tekort aan slaap ontstekingen in de hand kan werken, een van de oorzaken van bijvoorbeeld acne. Hoeveel slaap je precies nodig hebt, verschilt per persoon. Zes tot acht uur is normaalgesproken optimaal. Voldoende slapen is één van de belangrijkste onderdelen om je huid gezond te houden. Je kunt namelijk nog zoveel geld uitgeven aan cosmetica, maar zonder voldoende (nacht)rust is het dweilen met de kraan open. Je huid heeft namelijk behalve goede verzorging ook slaap nodig om te kunnen herstellen van bijvoorbeeld zonschade, huidirritatie en andere ‘zware omstandigheden’.

 

Tip 2: Eet en drink gezond

 

Een gezond dieet kan je lichaam helpen beter om te gaan met stress. Wat kun je eten?  Hier volgen een paar tips:

 

Bananen

 • Deze fruitsoort zit echt boordevol kalium en magnesium, die bekendstaan als natuurlijke spier-verslappers. Omdat ‘rustige’ spieren ook zorgen voor minder spanning in je hoofd, is dit een perfect tussendoortje op een drukke dag. Bananen bevatten ook tryptofaan, waardoor er meer van het geluksstof serotonine in je hersenen vrijkomt.

Omega 3

 • Wat doet het? Chronische stress kan ontstekingen in het lichaam bevorderen en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Om de slechte invloed van stress op het lichaam tegen te gaan, heeft u voldoende omega 3-vetzuren nodig. Studies wezen uit dat die bovendien mogelijk depressies en spanning kunnen verlichten.

Vezels

 • Wat doen ze? Wilt je je een hele dag energiek voelen, dan heeft u complexe koolhydraten en vezels nodig. Ze zorgen ervoor dat suikers geleidelijk in het bloed worden opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar vezels doen nog meer. Ierse onderzoekers stelden in een studie vast dat een vezelrijke voeding een gunstig effect heeft op de mentale gezondheid. De proefpersonen die ’s ochtends vezelrijke ontbijtgranen aten, bleken minder stress en een sneller denkproces te hebben.

Vitamine D

 • Wat doet het? Vitamine D helpt tegen spanning en depressie en versterkt het immuunsysteem. Twee derde van onze vitamine D-behoefte halen we uit zonlicht. Ook tijdens de herfst, en zeker in een stressvolle periode, is het daarom aangeraden dat u voldoende beweegt in de buitenlucht. Maar vitamine D is ook te vinden in voeding, bijvoorbeeld in vette vis, eieren, zuivelproducten, vlees en lever.

Zink

 • Wat doet het? Heeft u ook al gemerkt dat u na een stressvolle periode sneller ziek wordt? Stress verzwakt het immuunsysteem, wat u vatbaarder maakt voor allerlei ziektes. Zink kan u beschermen, want dit mineraal versterkt het immuunsysteem.

Vitamine B

 • Wat doet het? Wilt u stress succesvol te lijf gaan, dan slaat u best een voorraadje B-vitamines in. Elk van deze vitamines heeft een cruciale rol: B1 houdt de bloedsuiker stabiel, B3 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine, B5 is nodig voor de hormonenhuishouding, foliumzuur en B12 helpen stress verlichten.

Water of Thee

 • Wat doen ze? Om geconcentreerd te blijven, hebben uw hersenen voldoende vocht nodig. De Hoge Gezondheidsraad adviseert dagelijks minstens anderhalve liter water te drinken. Bent u vatbaar voor stress, dan kan u afwisselen met enkele koppen groene of kamillethee. Van die theesoorten is immers aangetoond dat ze kalmerend werken.

   Wat je beter kan vermijden: cafeïne, alcohol, suikers, fastfood en frisdrank.

 


 

Tip 3: Zorg voor je huid

 

Als huidproblemen zoals acne opeens op beginnen te spelen ben je geneigd om naar andere (agressieve) producten te grijpen om die problemen aan te pakken. Doe dat niet! Probeer een vaste routine aan te houden met producten die je altijd goed zijn bevallen. Te veel afwisseling kan ervoor zorgen dat je huid de kluts kwijtraakt! We hebben een aantal producten op een rij gezet die jouw huid in stressvolle tijden extra ondersteunen.

 • Reinig je huid, ondanks misschien de haast die je hebt, iedere dag 2 keer . Klik hier voor voor een overzicht van alle cleansers van dermalogica.
 • Zorg voor een goede hydratatie, hierdoor hersteld je huidbarriere beter. (barrier defence booster, calm water gel)
 • Neem een moment voor jezelf en geef de huid een extra boost met onze multivitamin power recovery masque. Een groot voordeel is dat je deze ook af en toe nachts in kan laten trekken. Scheelt weer tijd!
 • Rond de ogen zie je vaak vermoeidheid en fijne lijntjes ontstaan. Een goede oogcreme zoals stress positive eye lift is hierbij geen overbodige luxe.
 • Vergeet je lichaam niet! Ook dit gedeelte heeft in tijden van stress een beetje extra aandacht nodig. Hier kun je alle lichaamsproducten van Dermalogica nalezen.

 


 

Tip 4: Beweeg voldoende!

 

We weten allemaal hoe goed we ons voelen na een lange wandeling of hardlopen in de frisse buitenlucht: we zijn alert, ons lichaam voelt springlevend en onze huid ziet er fris en stralend uit. Maar lichaamsbeweging is niet alleen goed voor het lichaam. Het verbetert de stemming door gelukhormonen op te wekken die innerlijke rust en zelfvertrouwen bevorderen. Yoga is een gezonde mix van rust en beweging die een positief en kalmerend effect kan hebben op het fysiek en mentaal welzijn. Het kan ook bijdragen aan een gezondere huid. Je kunt al geweldige resultaten behalen met een paar yoga-oefeningen per dag en velen blijven deze techniek hun leven lang toepassen.

 


 

Tip 5: Zorg voor een gezonde balans

De werk-privébalans is de verhouding tussen je professionele en persoonlijke leven. Deze balans moet je zoveel mogelijk intact houden. Het hoeft geen probleem te zijn om een van beiden kortstondig te verwaarlozen, maar een langdurig gebrek aan balans zorgt voor ontevredenheid en stress. Hoe je je tijd indeelt is vaak een essentiële factor dus probeer niet te verzanden in tijdverspilling: social media bijhouden, posts updaten en browsen op het internet nemen allemaal meer tijd in beslag dan je zou denken. Probeer duidelijke prioriteiten te stellen. Het is dan een stuk makkelijker om onderscheid te maken tussen was echt belangrijk is en wat minder.

 


 

Tip 6: Wees wat liever voor jezelf!

Hoe zie je jezelf? Heb je onrealistische verwachtingen over hoe anderen jou zien? Dit kunnen goede vragen zijn om jezelf te stellen om er zeker van te zijn dat je niet te streng bent voor jezelf. Vaak wordt de media verweten dat ze ons onrealistische schoonheidsidealen voorschotelen. Het is stressvol om constant het gevoel te hebben dat je niet voldoet aan deze verwachtingen, vooral als je huid gevoelig is voor acne. Probeer jezelf er regelmatig aan te herinneren dat niemand perfect is. Focus op waar je goed in bent, vier de positieve kanten van het leven en probeer niet te lang stil te staan bij de negatieve dingen. Deze belangrijke stap kan ervoor zorgen dat je blijer bent met jezelf, je meer op je gemak voelt in sociale situaties en minder risico loopt op stressacne.

 


 

Tip 7: Geniet!

Behalve het toepassen van al deze tips is het ook heel belangrijk om te genieten. Denk eens na over wat jij leuk vindt in het leven. Probeer ook eens wat langer stil te staan bij dat lekkere eten of die mooie zonsondergang. Er is genoeg om van te genieten als je je er maar bewust van bent. Door de afleiding zal de stress verminderen zonder dat je er erg in hebt.

 

 

0

Start typing and press Enter to search