De invloed van omgevingsfactoren op je huid
Onderweg naar je werk, je hond uitlaten, zelfs een dag doorgebracht in het bos of in het park, ongemerkt stel je je huid constant bloot aan schadelijke factoren. Het beschermen van de huid tegen UV-straling en luchtvervuiling dient daarom een vast onderdeel van onze dagelijkse routine te worden. Het voelt vaak als een onmogelijke taak om het te integreren in ons drukke, moderne leven veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen.
Blootstelling aan UV
Hoewel zonschade slechts een van de gevolgen van omgevingsfactoren op de huid is, is het wel de belangrijkste reden voor het dagelijks beschermen van de huid. Iets wat zelfs zonbewuste mensen vaak nog onderschatten. Elk moment doorgebracht in daglicht telt mee als tijd blootgesteld aan schadelijke UV-straling.
Daglicht bestaat uit verschillende golflengtes van elektromagnetische straling, vaak ook wel aangeduid als het elektromagnetische spectrum. Zo’n 35% van dit spectrum is zichtbaar licht, 60% infrarood (wordt gevoeld als warmte) en 5% bestaat uit ultraviolet (UV) straling, maar het is nu net die 5% UV-straling waarover we bezorgd moeten zijn met betrekking tot huidschade.
UVA stralen
- zijn de langste stralen uit hun spectrum en penetreren daarom het diepste in de huid. Naast het feit dat ze een grote rol spelen in de meeste huidkankers zijn ze verantwoordelijk voor het krijgen van rimpels en pigmentschade. Om die reden wordt bij de A van UVA altijd verwezen naar “aging”.
UVB stralen
- zijn korter dan UVA en zijn verantwoordelijk voor het bruinen van de huid, alsook het verbanden van de huid. Vandaar dat bij de B van UVB altijd wordt verwezen naar “burning”.
Zowel UVA als UVB stralen genereren vrije radicalen en kunnen daarom huidkanker veroorzaken. Daarom is het cruciaal om een SPF te gebruiken die bescherming biedt tegen beide types straling
Luchtvervuiling
Net als UV-straling is ook luchtvervuiling een belangrijke onzichtbare vijand voor onze huid. We realiseren ons vaak niet dat hoewel pollutie niet zichtbaar is voor het blote oog, de schade die erdoor veroorzaakt wordt alles behalve onzichtbaar is en varieert van oxidatieve stress, tot hyperpigmentatie tot verhoogde gevoeligheid van de huid. Bij elkaar opgeteld zorgen deze effecten ervoor dat de huid er ouder uit ziet dan deze in werkelijkheid is: zo is uit onderzoek gebleken dat iemand met pigmentvlekken tot wel 12 jaar ouder kan worden geschat dan de werkelijke leeftijd.
Luchtvervuiling komt niet alleen voor in drukbezette steden, overal ter wereld wordt de lucht om ons heen meer en meer vervuild. Als gevolg hiervan wordt ook het dagelijks beschermen hiertegen extra belangrijk.
Toch zal het voor veel mensen onduidelijk zijn wat je daadwerkelijk kunt doen om jouw huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van luchtvervuiling. Het is belangrijk om dagelijks antioxidanten in te zetten via cosmetica producten zoals bijvoorbeeld dermalogica’s Biolumin-C Serum. Zorg er daarnaast ook voor dat jouw huid altijd voldoende gehydrateerd is, waardoor vrije radicalen minder kans krijgen.
Meer lezen over de werking van Vitamine C? Klik hier