Wat maakt Vitamine C zo uniek?

 In Gezichtsverzorging, Huidveroudering, Ingredienten

 

Je weet waarschijnlijk al dat Vitamine C belangrijk is voor je gezondheid. Maar wist je dat het ook een krachtpatser is op het gebied van huidverzorging? Vitamine C is één van de krachtigste antioxidanten die er is: het pakt effectief de eerste oorzaken van voortijdige huidveroudering aan en zorgt voor een heldere en stevige huid. Iets wat onze huid goed kan gebruiken. Elke dag weer krijgt het te maken met allerlei inwendige en uitwendige factoren zoals roken, stress, voeding of luchtvervuiling die allemaal stuk voor stuk invloed hebben op onze huid. Bij al deze processen worden vrije radicalen aangemaakt. Onstabiele moleculen die de huid sneller doen verouderen, wat kan resulteren in bijvoorbeeld: hyperpigmentatie, fijne lijntjes, rimpels en verlies aan elasticiteit. De huid kan zich verdedigen tegen deze processen, maar heeft daarbij wel hulp nodig. Antioxidanten zoals Vitamine C helpen de huid te beschermen door deze vrije radicalen zoveel mogelijk te neutraliseren.

 

Vrije Radicalen
Vrije radicalen zijn kleine, uiterst actieve, agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten. Lichamelijke veroudering is in principe een gevolg van schade door vrije radicalen. Bij bijna elk proces in ons lichaam komen vrije radicalen vrij, maar ook factoren van buitenaf kunnen de aanmaak van vrije radicalen een boost geven, zoals de eerder genoemde stress, zon, luchtvervuiling of roken. Maar wat zijn nu precies vrije radicalen hoor ik je denken? Tijdens mijn trainingen legde ik het altijd uit aan de hand van het volgende voorbeeld; vrije radicalen hebben één been, maar willen graag op twee benen lopen. Om twee benen te krijgen stelen ze één been van een gezonde cel in jouw lichaam. De “schadelijke” vrije radicalen lopen vervolgens verder op twee benen en laten de beschadigde cel achter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een appel. Als je deze in de zon laat staan, wordt hij na een paar minuten bruin. UV straling veroorzaakt namelijk een boost aan schadelijke vrije radicalen, welke op hun beurt de appel weer beschadigen en verouderen.

 

 

Antioxidanten
Antioxidanten, in zowel voeding als cosmetica, vormen een belangrijke onderdeel om de schadelijke gevolgen van deze vrije radicalen te voorkomen. Als je bijvoorbeeld over de eerder genoemde appel een beetje sinaasappelsap met vitamine C strooit, behoud hij veel langer zijn mooie, stralende kleur. Antioxidanten (zoals vitamine C) zijn vrije radicalen vangers en beschermen jouw huidcellen tegen beschadigingen.

 

Vecht terug met Vitamine C
Laten we bekijken wat Vitamine C zo’n krachtig ingrediënt maakt. Nieuw onderzoek toont aan dat Vitamine C in staat is om het  beschermingsmechanisme van de huid te versterken, waardoor de huid in staat is om zichzelf te beschermen tegen oxidatieve stress. Hierdoor biedt Vitamine C bescherming van zowel buitenaf als binnenuit. Daarnaast is ook wetenschappelijk bewezen dat Vitamine C als krachtige antioxidant invloed heeft op de drie belangrijke biochemische processen die huidveroudering veroorzaken;

  1. De vorming van vrije radicalen (Reactive Oxygen Species, ROS)
  2. Enzymen die zorgen voor wondheling (Matrix Metalloproteinases, MMP)
  3. Versuikering (Advanced Glycation End-Products, AGEs)

 

Niet alle Vitamine C is hetzelfde
Er zijn honderden huidverzorgingsproducten met Vitamine C verkrijgbaar en veelal beloven ze significante resultaten – maar de meeste producten leveren niet het beloofde resultaat. Dat is omdat de effectiviteit van Vitamine C in cosmetica afhankelijk is van bepaalde eigenschappen van de formule. Er zijn twee factoren die hierbij van belang zijn: De Vitamine C moet stabiel zijn, zodat het actief blijft, en het moet tot diep in de huid komen, daar waar het nodig is. Dit wordt ook wel bio beschikbaarheid genoemd.

  • Stabiliteit:
    Veel producten met Vitamine C zijn niet stabiel. Traditionele vormen van Vitamine C oxideren gemakkelijk bij blootstelling aan lucht, hitte of water, waardoor de werkzaamheid en dus effectiviteit van de formule sterk wordt verslechterd.
  • Bio beschikbaarheid
    Dit is de belangrijkste uitdaging: om ervoor te zorgen dat Vitamine C vrije radicalen kan neutraliseren, de huid kan verstevigen en verhelderen, moet het daar komen waar dit het meest nodig is. Veel producten met Vitamine C worden niet geoptimaliseerd om tot diep in de huid te komen.

 

Dermalogica’s krachtigste stabiele vorm van Vitamine C, altijd met 10% korting! Verkrijgbaar in onze winkel en via onze webshop!

 

 

Online een afspraak inplannen voor een gratis intake kan via de volgende link: Online afspraak maken

 

 

 

 

Bron tekst: www. dermalogica.nl 

0

Start typing and press Enter to search