Wat is het verschil tussen botox en fillers?

 In Huidveroudering

In het land der rimpels is het af en toe een doolhof.  Er is zoveel mogelijk! Zoveel dat je soms door alle bomen het bos niet meer ziet. Wanneer kies je voor botox en wanneer voor fillers? Om het wat overzichtelijker te maken legt cosmetisch arts Joris Coonen het verschil tussen beide behandelingen uitgebreid uit. 

Botox 

Botox is de merknaam voor de werkzame stof botuline toxine A, waarvan intussen acht verschillende stammen zijn ontdekt, maar waarvan type A het krachtigst is. Een beetje vergelijkbaar met Spa Rood: op een terras krijg je soms Spa Rood, soms Sourcy. Zo kun je in andere klinieken dus net iets anders krijgen dan de echte Botox.

Botulisme is in 1822 door de Duitse arts Justinus Kerner beschreven. Hij ontdekte dat, nadat mensen in een kroeg bedorven worst hadden gegeten, er door voedselvergiftiging een algehele spierverslapping ontstond waaraan mensen overleden. Het bleek om botuline toxine te gaan dat gemaakt wordt door de clostridium botulinum-bacterie. Jaren later, in 1946, is de stam botuline toxine A geïsoleerd. Het is het medicijn dat wij tegenwoordig gebruiken in de reguliere geneeskunde én in de cosmetische sector. Botox wordt in 1973 voor het eerst ingezet tegen tics van de ogen. In 1992 verschijnt de eerste wetenschappelijke publicatie die het gebruik van botuline toxine tegen rimpels beschrijft. Sindsdien wordt Botox veel gebruikt tegen bijvoorbeeld fronsrimpels, maar daarnaast wordt het middel nog steeds gebruikt in ziekenhuizen, bijvoorbeeld tegen een spastische blaas, bij spasmen in de spieren van armen en benen, maar ook bij te strak aangespannen stembanden Het mag dus duidelijk zijn dat Botox na deze jarenlange ervaring, in de juiste handen, een heel veilig medicijn is.

Hoe werkt botox? 

Nadat botuline toxine (Botox) in de spier is ingespoten, wordt de stof opgenomen in een zenuw die er normaal voor moet zorgen dat een spier samen kan trekken. De botuline toxine zorgt ervoor dat de zenuw een bepaald stofje (acetylcholine) niet meer kan uitscheiden, waardoor de zenuw niet meer met de spier kan communiceren. Hierdoor ontvangt de spier niet meer het commando om samen te trekken, waardoor je dus bijvoorbeeld niet meer kunt fronsen. Het duurt gemiddeld drie, vier dagen voordat de botuline toxine op de juiste plek in de juiste zenuw belandt en de bestaande acetylcholine verdwenen is. Vanaf dat moment is het eerste effect van de Botox zichtbaar.

Doordat de spier niet meer kan samentrekken, wordt de huid rustiger. Rimpels worden minder zichtbaar of verdwijnen. Na ongeveer twee weken is het maximale effect bereikt en dat ‘houdt’ zo’n drie tot vier maanden. Hoe lang het effect precies aanhoudt, verschilt van persoon tot persoon en is vooraf helaas moeilijk te voorspellen. Na deze periode zal de Botox langzaam volledig uit het lichaam verdwijnen en zal de spier langzaam weer kunnen samentrekken. Na deze periode kan er opnieuw voor een behandeling gekozen worden.

Wat voor soorten rimpels zijn er? 

Er zijn twee soorten rimpels: statische en dynamische.

  • Statische rimpels ontstaan door een slapper wordende huid en zijn ook zichtbaar als er geen spieractiviteit is. Dit soort rimpels zijn niet goed te behandelen met Botox, maar kunnen beter behandeld worden met een filler.
  • Dynamische rimpels daarentegen worden zichtbaar door het herhaaldelijk aanspannen van een spier en zijn dus goed te behandelen met Botox.

Voorbeeld fronsrimpel:  Als je jong bent en je kijkt een keer boos, dan beweegt de huid wel, maar er ontstaat geen plooi of vouw. Als we ouder worden, verliest onze huid haar stevigheid en elasticiteit. En als we vaker hebben gefronst, ontstaat er een lichte plooi die langzaam steeds dieper wordt totdat je, ook als je ontspannen bent, een of meerdere lijnen ziet. Door het gebruik van Botox kunnen de spieren van de frons ontspannen, waardoor de huid de tijd krijgt om te herstellen. Indien de huid zelfs na meerdere behandelingen niet is hersteld, kun je de lijnen opvullen met een filler. Hiermee kunnen we een heel mooi en natuurlijk resultaat behalen. Daarom is het belangrijk om niet te lang te wachten met een eerste of de volgende behandeling. Soms is voorkomen namelijk beter dan ‘genezen’.

 


Hoe werken fillers? 

Het verouderingsproces

Als je ouder wordt, gebeuren er een aantal dingen met de huid. Als de huid nog jong is, wordt die voortdurend van binnenuit gehydrateerd met hyaluronzuur. Hyaluronzuur houdt vocht vast en zorgt ervoor dat de huid er vitaal en jeugdig blijft uitzien. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid af waardoor het vochtgehalte afneemt en er fijne rimpeltjes ontstaan.

Collageen is een eiwit in de huid dat ervoor zorgt dat je huid er stevig en glad uitziet. Met het ouder worden, neemt de productie van collageen af met als gevolg een dunner wordende huid die volume en elasticiteit verliest. Niet alleen hyaluronzuur en collageen hebben invloed op de huid, maar ook de levensstijl. Roken, uv-a en uv-b-straling en stress hebben een negatieve invloed op de conditie van de huid.

Botstructuur en bindweefsel

Ook de botten in het gezicht verliezen hun volume. Dit is vooral goed te zien aan de kaaklijn: laat die op jongere leeftijd nog een mooie hoek zien, langzamerhand wordt de hoek meer een bocht. Daarnaast neemt het onderhuids bindweefsel en onderhuids vet af. Ook bepaalde leefgewoontes, zoals bijvoorbeeld onbeschermd zonnebaden, roken en een ongezond eetpatroon, kunnen samen met het verouderingsproces en de zwaartekracht leiden tot diepere rimpels en het verlies van gezichtscontouren.

Bij rimpels die ontstaan door het aanspannen van spieren, gebruiken we graag Botox. Bij rimpels en plooien die ontstaan door het verouderingsproces zoals boven beschreven, gebruiken we een filler.

Elke filler heeft zijn eigen unieke eigenschappen en is daarmee geschikt voor specifieke plaatsen in het gezicht. Voor oppervlakkige lijntjes gebruikt Joris een dunnere filler zoals Juvéderm Volbella die een mooi, natuurlijk resultaat geeft. Om volume terug te geven aan bijvoorbeeld de kaaklijn of jukbeen, is het juist verstandig om met een dikkere filler zoals Juvéderm Voluma te werken. Deze fillers worden diep op het bot geplaatst en blijven mede hierdoor wel tot twee jaar op deze plek zitten. Daarnaast is het ook mogelijk om de aanmaak van je eigen collageen te stimuleren. Hiervoor gebruikt Joris het product Radiesse dat op twee manieren werkt: het vult de rimpels en doordat de collageenaanmaak gestimuleerd wordt, krijgt de huid zijn elasticiteit weer terug.

Joris Coonen werkt uitsluitend met producten van de allerhoogste kwaliteit zoals Botox®, Juvéderm® en Radiesse®.

Werkwijze

De fillers die Joris Coonen in zijn kliniek gebruikt zijn allemaal afbreekbaar en zijn bewezen veilig in het gebruik. Doordat de gebruikte fillers in gelvorm worden aangeleverd, zijn ze door de gladde consistentie eenvoudig te injecteren. Bovendien bevatten de producten lidocaïne, een stof met een pijnstillende werking voor een zo pijnloos mogelijk ervaring. Overigens worden de behandelingen over het algemeen als vrijwel pijnloos ervaren doordat er gebruik wordt gemaakt van de fijnste naaldjes en omdat Joris Coonen uitermate ervaren is in het injecteren. In de extra gevoelige regio’s (met name het gebied rond de mond) kan een verdoving gebruikt worden in de vorm van een crème of tandartsverdoving. Natuurlijk gaat dit altijd in overleg.

 


 

Tot slot… 

Iedereen is verschillend en ook ieders huid is verschillend. De een fronst meer, de ander knijpt meer met de ogen. Wat in ieder geval veel verschil maakt, is de conditie van de huid en onderliggende lagen. Roken, zonneschade en stress zorgen ervoor dat de huid snel veroudert. En juist een gezonde levensstijl met voldoende slaap, goede voeding en beweging zorgen voor een topconditie en een betere huid. Het is niet verwonderlijk dat mensen met deze leefstijl niet alleen beter in hun vel zitten, zij hebben ook minder behandelingen nodig om er stralend uit te zien. Alvast een gezichtsbehandeling inplannen om je huidconditie optimaal te houden?  Klik hier

 

Wil je meer informatie ontvangen? Joris Coonen heeft een eigen kliniek in Haarlem. Meer info? Klik Hier

 

 

Bron: Cosmetisch arts Joris Coonen

0

Start typing and press Enter to search