Rimpels rondom je ogen; hoe ontstaan ze?

 In Huidveroudering

 

Hoe ontstaan rimpels rondom je ogen?

waardoor huidveroudering als eerste rondom de ogen te zien is

 

Urenlang netflixen, shoppen op je tablet of scrollen op onze telefoon hebben zo zijn effect op de huid rond onze ogen. En dat niet alleen.. Dit wordt nog eens vermenigvuldigd door de 100.000 oogbewegingen die we sowieso elke dag al maken. Daarnaast is de huid rond onze ogen juist ook de meest delicate van ons lichaam. Tien keer dunner dan de huid van de rest van ons gezicht, wordt hij naar voren getrokken elke keer dat we knipperen, knipogen, lachen of fronsen. 

 

Wist je dat? De oogzone bestaat uit 22 spiertjes die voortdurend in beweging zijn. Elke dag knipperen we zo’n 10.000 keer met onze ogen om het hoornvlies vochtig te houden. Om die beweeglijkheid mogelijk te maken, is de huid van de oogcontour heel fijn. Ze bevat weinig talgklieren en weinig collageen- en elastinevezels. Dit alles maakt haar bijzonder kwetsbaar en gevoelig voor agressies.

De invloed van interne en externe factoren

Naarmate je ouder wordt, ondergaat de huid structurele veranderingen die de huidconditie beïnvloeden. Dit gebeurt vaak rond het 30ste levensjaar, wanneer de elasticiteit van de huid begint af te nemen. Niet alleen intrinsieke (natuurlijke) factoren dragen bij aan huidveroudering zoals genetische aanleg en je algehele gezondheid, maar ook externe (omgeving) factoren zoals luchtvervuiling en beschadigende UV stralen. Wist je dat je levenstijl ook een belangrijke impact heeft op de structuur van je huid? Een paar uurtjes slaaptekort, voeding, roken, te weinig water drinken maar ook herhaalde gezichtsuitdrukkingen zorgen ervoor dat het gebied rond de ogen de eerste plek is waar tekenen van (voortijdige) huidveroudering zoals dofheid, droogte, fijne lijntjes onder de ogen en kraaienpootjes verschijnen.

Waardoor je fronsrimpel en lachrimpels ontstaan

Van nature knipper, frons én (hopelijk) lach je gedurende dag. Deze herhaalde gezichtsuitdrukkingen hebben echter wel een aanzienlijke impact op de structuur en elasticiteit van de huid en spelen na verloop van tijd een rol in het ontstaan van fijne lijntjes, lachrimpels en kraaienpootjes rondom de ogen. Bedenk maar eens hoe vaak je knippert, knipoogt, fronst en glimlacht en dit allemaal als onderdeel van de duizenden oogbewegingen per dag. In tegenstelling tot de andere spieren van het lichaam zijn veel van de gezichtsspieren direct verbonden met de huid. Dit is de reden waarom we wel honderden verschillende gezichtsuitdrukkingen kunnen maken om met elkaar te communiceren. Echter, iedere keer dat we dit doen trekken de spieren aan de onderkant van onze huid wat uiteindelijk bijdraagt aan het krijgen van fijne lijntjes en rimpels. Daarbij is de delicate huid rond de ogen van nature extra onderhevig aan de nadelige effecten van het verouderingsproces. Met een gemiddelde dikte van slechts 0,3-0,5 mm behoort het tot de dunste huid van het hele lichaam. Daarnaast bevatten de ogen minder talgklieren dan de rest van het gezicht waardoor de huid van nature minder goed gehydrateerd kan blijven en waardoor de huid gevoeliger is voor de vorming van lijntjes.

 


knipperen en knipogen

Knipperen en knipogen

Er gebeuren twee dingen wanneer we knipperen, de orbicularis oculi trekt samen om de ogen te sluiten en vervolgens tilt de levator palpebrae de oogleden om ze weer te openen. We knipperen gemiddeld 15-20 keer per minuut wat gedurende een dag opgeteld neer komt op wel duizenden keren, waarbij steeds een milde spanning op de huid rond de ogen komt te staan.

 

 

 


fronsen

Fronsen

De voorhoofdsspier (frontalis) wordt voornamelijk gebruikt om de wenkbrauwen te liften. De vezels van deze spier komen in contact met de vezels van de orbicularis oculi waardoor er verschillende gelaatsuitdrukkingen gemaakt kunnen worden. Defrontalis is ook bevestigd aan de musculus corrugator supercilii (wenkbrauwspier), de kleine spier tussen de ogen en de neus die helpt om te fronsen, wenkbrauwen te liften en de ogen dicht te knijpen in fel zonlicht. De drie bovengenoemde spieren werken samen bij verschillende gezichtsexpressies, maar omdat we ze wel honderden keren op een dag gebruiken dragen ze daarom ook bij aan het krijgen van rimpels en lijntjes onder de ogen.

 


lachen

Kraaienpootjes

Wanneer je een welgemeende glimlach vormt, ofwel de soort glimlach waarbij de ooghoeken omhoog krullen (ook wel de Duchenne glimlach genoemd), wordt de orbicularis oculi samengeknepen waardoor kraaienpootjes vormen op de plekken waar de spier in de huid wordt getrokken.M

 

 

 


 

Meer lezen over de noodzaak van het gebruiken van een oogcreme? Klik hier

Vragen? Wij staan graag voor je klaar!

Email: info@thepeelingcompany.nl Gratis intake inplannen? Klik hier 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: www.dermalogica.nl

 

 

0

Start typing and press Enter to search