Huidaandoeningen

Wij geloven dat huidverbetering begint bij educatie! Op deze pagina vind je alle informatie over bijvoorbeeld acne, huidveroudering en pigmentproblemen. Hoe ontstaat het, symptomen en daarnaast ook thuisadvies om de aandoening actief aan te pakken. Mocht je na het lezen van alle informatie nog vragen hebben, bel gerust! Wij helpen je graag verder!

Acné

 Pigmentvlekken

Rosacea

Huidveroudering

Gevoelige huid

Wat is acné?

Acne – ook wel acné vulgaris genoemd – is een chronische huidaandoening waarbij de talgklierfollikels ontstoken zijn. Talgklierfollikels en haarfollikels zijn kleine zakjes in de huid. Ze bevatten talgklieren en hebben een opening naar buiten. Talgklieren maken talg en scheiden dat via de opening van de klier naar de huid uit. Talg houdt de huid soepel en in goede conditie. Bij acne worden de talgklieren in de huid echter groter; ze maken ook meer talg dan normaal aan.

Wil je meer weten over Acné? Bekijk dan onze blog!

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een kleurstof die kleur geeft aan je haren, de iris van je oog en aan je huid.

Het pigment wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de bovenste laag van de huid, de zogenaamde opperhuid. Eigenlijk is pigment een kleurstof, dat melanine genoemd wordt. Pigment heeft als doel om de huid te beschermen. Een duidelijk voorbeeld is de verkleuring van de huid in de zomer. Blootstelling aan de zon zorgt ervoor dat de huid donkerder en bruiner van kleur wordt. Het lichaam maakt meer pigment aan om de huid te beschermen tegen het UV-licht van de zon. Dat bruine kleurtje dat iedereen in de zomer graag wil hebben is dus niets anders dan een natuurlijke reactie van het lichaam.

Wil je meer weten over pigmentvlekken? Bekijk dan onze blog!

Wat is Rosacea?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. De soms nog gebruikte medische term “acne rosacea” is wat verwarrend omdat rosacea niets met acne te maken heeft. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en met name dan bij vrouwen.

Wil je meer weten over Rosacea? Bekijk dan onze blog!

Wat is huidveroudering?

Het verouderingsproces brengt jammer genoeg niet enkel wijsheid en ervaring met zich mee. Vanaf de leeftijd van circa 25 jaar beginnen de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar te worden aan het huidoppervlak. Eerst verschijnen er fijne lijntjes en in de loop van de tijd worden rimpels, volumeverlies en verlies van dichtheid. Zowel mannen als vrouwen krijgen op den duur rimpels. Vrouwen storen zich over het algemeen vaker en eerder in hun leven aan rimpels dan mannen.

Wil je meer weten over huidveroudering? Bekijk dan onze blog!

Wat is een gevoelige huid?

Een overgevoelige huid is overgevoelig voor verschillende factoren of schadelijke stoffen waar een normale huid niet op zou reageren. Een overgevoelige huid wordt gekarakteriseerd door een pijnlijke huid en zichtbare reacties die optreden wanneer de huid in contact komt met normaal gesproken onschuldige interne of externe factoren.

Een gedehydrateerde huid is vaak de voorloper van een gevoelige huid. Doordat de barrièrefunctie van een gedehydrateerde huid uit balans is, worden schadelijke invloeden van buitenaf minder goed tegengehouden. Deze huidbarrière houdt doorgaans irriterende stoffen tegen. Een gevoelige huid kan ook ontstaan doordat de afweerreactie van de huid is verstoord. Hierdoor heeft de huid een lagere weerstand tegen invloeden van buitenaf. Een gevoelige huid is te herkennen aan verschillende symptomen.

Wil je meer weten over een gevoelige huid? Bekijk dan onze blog!

0

Start typing and press Enter to search