Hoe ziet een gevoelige huid eruit?

 In Gevoelige of rode huid

Wat is een gevoelige huid?

Een overgevoelige huid is overgevoelig voor verschillende factoren of schadelijke stoffen waar een normale huid niet op zou reageren. Een overgevoelige huid wordt gekarakteriseerd door een pijnlijke huid en zichtbare reacties die optreden wanneer de huid in contact komt met normaal gesproken onschuldige interne of externe factoren.

Een gedehydrateerde huid is vaak de voorloper van een gevoelige huid. Doordat de barrièrefunctie van een gedehydrateerde huid uit balans is, worden schadelijke invloeden van buitenaf minder goed tegengehouden. Deze huidbarrière houdt doorgaans irriterende stoffen tegen. Een gevoelige huid kan ook ontstaan doordat de afweerreactie van de huid is verstoord. Hierdoor heeft de huid een lagere weerstand tegen invloeden van buitenaf. Een gevoelige huid is te herkennen aan verschillende symptomen.

Je kan een gevoelige huid herkennen aan (één) van de volgende symptomen:

 • Rode vlekken
 • Jeukende huid
 • Een branderig gevoel
 • Droge huid en schrale plekken
 • Prikkelend en/of trekkend gevoel

Oorzaken gevoelige huid

Er zijn een aantal factoren die het ontstaan van een gevoelige huid kunnen beïnvloeden. Dit zijn de vijf belangrijkste:

 1. Omgevingsfactoren

Extreme temperatuurschommelingen door warmte of kou en een te lage luchtvochtigheid in je (werk)omgeving kunnen ervoor zorgen dat de huid uitdroogt en daardoor gevoeliger wordt.

 1. Verkeerd productgebruik

Verkeerd gebruik van cosmetica kan ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt. Ook kunstmatige toevoegingen zoals parfum en synthetische kleurstoffen kunnen triggers zijn voor ontstekingsreacties.

 1. Leefstijl

Stress, maar ook factoren zoals roken en overmatige blootstelling aan UV-stralen, zorgen ervoor dat een teveel aan vrije radicalen vrijkomt. Vrije radicalen tasten het bindweefsel aan, waardoor de huid minder elastisch wordt en de huidbarrière uit balans raakt. Dit vergroot de kans op huidirritatie.

 1. Dehydratatie

Een gedehydrateerde huid is vaak de voorloper van een gevoelige huid. Doordat de barrièrefunctie van een gedehydrateerde huid uit balans is, worden schadelijke invloeden van buitenaf minder goed tegengehouden. Dit kan huidirritaties zoals jeuk en een rode huid tot gevolg hebben.

 1. Huidaandoeningen

Roodheid, jeuk en schilfers kunnen duiden op een ontstekingsreactie van de huid als gevolg van een onderliggende huidaandoening. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn rosacea en eczeem.

Wat kan een specialist doen?

Een gevoelige huid heeft geen medische behandeling nodig. Het is echter wel belangrijk je huid zelf goed in balans te houden door het gebruik van de juiste huidverzorging. Met de juiste producten kan de huid weer in balans worden gebracht, waardoor de pijn en roodheid afnemen. De Ultra Calming producten van Dermalogica zijn specifiek gericht op een gevoelige huid. Ze zijn ontwikkeld op basis van een `Less is More principe` wat betekent dat er zo min mogelijk irriterende stoffen in zijn verwerkt die de huid nadelig kunnen beïnvloeden. Maak een vrijblijvende afspraak voor een gratis huidscan, zodat we precies kunnen vaststellen welke behandeling het beste aansluit op jouw huid.

Thuisadvies

 • Vermijd het gebruik van zeep, alcoholhoudende en geparfumeerde verzorgingsproducten
 • Gebruik iedere dag een moisturizer die de huid beschermt tegen irriterende stoffen van buitenaf. Deze crème’s hebben vaak een Fysische UVA/UVB bescherming.
 • Douche niet te heet en te lang. Schuur na het douchen niet te hard met je handdoek langs je lichaam, maar dep het droog
 • Probeer een nieuw product eerst uit op de binnenkant van de elleboog.
0

Start typing and press Enter to search