Wat veroorzaakt een droge huid?

 In Droogte en dehydratatie

Kun je met deze wintermaanden wel blijven smeren? trekt jouw huid nog steeds na het aanbrengen van een dikke laag moisturzier? Dan is jouw huid waarschijnlijk droog! Niet leuk… 🙁  Maar wat voor factoren veroorzaken eigenlijk een droge huid? 

 

Weet je niet precies welke huidttype je hebt en zou je dit graag willen weten? Kom dan gerust langs voor een gratis intake inclusief huidscan. Wij helpen je graag verder. Online een afspraak maken? Klik Hier 

 

De lipides van de huid kunnen afnemen door inwendige factoren zoals veroudering en genetische aanleg, maar ook omgevingsfactoren kunnen hier een negatieve invloed op hebben. Cleansers op waterbasis met agressieve surfactanten zorgen weliswaar voor een super schoon gevoel van de huid, maar deze verwijderen de lipides van de huid en kunnen proteïnen beschadigen die van belang zijn voor een optimale hydratatie.De laatste wetenschappelijke inzichten vertellen ons dat een gezonde huid een ideale balans heeft tussen een sterke barrière lipidelaag, hydratatie en een optimaal werkend microbioom (microflora). Indien een van deze factoren uit balans is zal de huid niet optimaal gezond zijn.

Barrière lipidelaag

Lipides zijn essentieel voor het behouden van de integriteit van de huid. Ze bevinden zich in de bovenste laag van de huid, het stratum corneum en vormen hier als het ware het “cement” tussen de cellen. Het stratum corneum vormt de eerste verdedigingslaag tegen de buitenwereld. Het voorkomt overmatig vochtverlies en houdt externe stressoren buiten zoals UV-straling, temperatuurschommelingen, bacteriën en schimmels,
virussen, irriterende stoffen en allergenen. Mensen met een atopisch droge huid hebben van nature een minder sterke barrière lipidelaag.
Ze hebben onvoldoende lipides om de huid optimaal gezond te kunnen houden. Wanneer de huidbarrière verstoord raakt zal vochtverlies van de huid toenemen. Als gevolg hiervan zal de Natural Moisturising Factor (NMF) van de huid uit balans raken met dehydratatie en een opeenhoping van
dode huidcellen als gevolg. Dit leidt vervolgens tot een droge, doffe huid met droogtelijntjes. Wanneer de huid zowel droog als gedehydrateerd is, zal deze gevoeliger worden en sneller tekenen van voortijdige veroudering gaan vertonen.

Hydratatie

Een goede hydratatie is essentieel voor een gezonde huid. Het NMF, bestaande uit een groep moleculen zoals aminozuren, ureum en lactaat, helpt de huid bij het vasthouden van vocht. Hydratatie kan eveneens worden verkregen vanuit het drinken van water, product gebruik en voeding. Andersom kan je levensstijl ook een grote impact op de hydratatie van je huid hebben: omgevingsfactoren, stress en zelfs het klimaat kan de
vochtreserve van de huid behoorlijk aantasten. Het gevolg is een gedehydrateerde huid. Dehydratatie kan bij elke huid voorkomen en uit zich als droogtelijntjes, droogte, een trekkerig gevoel en gevoeligheid.

Microbioom

De huid bevat een breed scala aan organismen die het microbioom (natuurlijk microbieel ecosysteem) omvatten. Vaak wordt gedacht dat bacteriën “slecht” zijn, maar dit huideigen microbioom speelt een grote rol in enkele van de belangrijkste processen van de huid. In termen van celvernieuwing, helpt het microbioom de pH van de huid te regelen – essentieel voor het functioneren van cruciale enzymen. Het is ook een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en blokkeert fysiek “slechte” bacteriën op de huid. Het onderzoek loopt nog door, maar we beginnen steeds meer de positieve impact van bepaalde bacteriën binnen het huideigen microbioom – zoals S. epidermidis – te begrijpen en de invloed die zij hebben op de gezondheid van de huid. Door het microbioom op de juiste manier te beïnvloeden, kunnen we de algehele gezondheid van de huid beïnvloeden.

 

 

 

 

 

 

Bron: Dermalogica Benelux 

0

Start typing and press Enter to search