Wat is een huidbarrière?

 In Droogte en dehydratatie, Gevoelige of rode huid

Wat is een huidbarrière? 

Als je een gevoelige huid hebt, ben je misschien meer bekend met de huidbarrière dan je zou willen, want (we’re sorry to say) het kan een gevoelig onderwerp zijn (letterlijk). Meer wees niet bang: het herstellen van een beschadigde huidbarrière is makkelijker dan je denkt. Lees vooral even verder als je meer wilt weten over dit onderwerp.

De huidbarrière ook wel bekend als de lipidenbarrière of de natuurlijke vochtbarrière van de huid. Het helpt de huid te beschermen door vocht binnen te houden en schadelijke stoffen buiten te houden. De huidbarrière heeft drie essentiële taken:

 • Het helpt je lichaam te beschermen tegen externe stressfactoren (zoals vervuiling en UV-straling).
 • Het houdt vocht vast, waardoor je huid gehydrateerd blijft.
 • Het transporteert voedingsstoffen naar je huid.

Hoe weet je of je huidbarrière gezond is of niet? 

Als je huid gehydrateerd, vol en glad is, heb je waarschijnlijk een gezonde huidbarrière. Je zult ook merken dat je huid minder gevoelig is als je huidbarrière goed werkt. Wanneer je huidbarrière echter niet goed functioneert door dat deze beschadigd is, is je huid gevoeliger voor verdere schade. Het kan zijn dat je huid gevoelig aanvoelt, vochtarm, dof of droog is. Ook kan het zijn dat je jouw huid zich niet kan verdedigen tegen agressieve invloeden van buitenaf, zoals vrije radicalen. Dit kan dan weer leiden tot fijne lijntjes en rimpels.

Kan een beschadigde huidbarrière leiden tot een gevoeligere huid? 

Kort gezegd: Ja. Een gevoelige huid heeft vele oorzaken, zoals erfelijkheid, stress, hormoonveranderingen, huidaandoeningen of omgevingsstressoren. Maar vaak is een gevoelige huid een direct gevolg van een beschadigde lipidenbarrière. Het is dan ook logisch dat als je een gevoelige huid wilt verhelpen, je de beschadigde huidbarrière moet herstellen (klinkt logisch, toch?).

Misschien merk je dat je huid droger, schilferig, geïrriteerder of jeukerig is. Je kunt ook uitslag hebben, of dat producten die je aanbrengt een tintelend of branderig gevoel achterlaten.

Net als bij een gevoelige huid, kan een beschadigde huidbarrière veel (dezelfde) oorzaken hebben zoals omgevingsfactoren (blootstelling aan de zon, vervuiling), fysieke factoren (je huid te veel exfoliëren of producten gebruiken die te hard zijn) en erfelijkheid. En als we naar de huidbarrière kijken moeten we ergens rekening mee houden en mogen we een ding niet vergeten: Ceramiden.

Vertel me meer over ceramiden 

Ceramiden is één van de belangrijkste onderdelen van de lipidenbarrière van de huid. Hier zijn een paar dingen om op te merken:

 • De huid produceert haar eigen ceramiden om de huidbarrière weer op te bouwen.
 • Sommige huidverzorgingsingrediënten kunnen helpen bij dit proces.
 • De lipide bilaag van de huid bestaat uit ceramiden (50%), cholesterol (25%) en vetzuren (10-20%). Wanneer het niveau van deze lipiden, vooral ceramiden uit balans is, wordt de huidbarrière aangetast.
 • Ceramiden, gemaakt van Sfingosine gebonden aan vetzuren, staan bekend om hun prominente rol in de vorming en het onderhoud van de huidbarrière. Een droge, gevoelige huid kan niet voldoende ceramiden aanmaken dus één benadering om de huidbarrière te verbeteren is het gebruik van een topische vochtinbrenger met kalmerende ingrediënten om de huid te kalmeren, hydrateren en te verzachten.

Wat zijn enkele manieren om de gevoelige huid te helpen? 

Er zijn een paar verschillende manieren om de lipidenbarrière van de huid te helpen herstellen, wat dus de gevoelige huid effectief helpt.

Deze omvatten:

 • Meer water drinken (streef naar 8 glazen per dag).
 • Triggers zoals allergenen, irriterende stoffen en vervuilende stoffen vermijden.
 • De huid niet te veel wassen of exfoliëren.
 • Gebruik huidproducten met ceramiden in je huidverzorgingsroutine.

Als ik een gevoelige huid heb, wat moet mijn huidverzorgingsroutine dan bevatten? 

Vocht, vocht, en nog eens vocht. Over het algemeen is het belangrijk om twee dingen te doen: houd je huidverzorgingsroutine schema eenvoudig en zorg ervoor dat het een rijke, super hydraterende moisturizer bevat. Onze keuze is Stabilizing Repair Cream: de balsemachtige crème formule smelt in de huid om haar stabiliteit en verlichting te geven, en een kans om te herstellen van gevoeligheid. Het bevat ook een Ceramide-Building Complex dat voedende lipiden bevat, die de huidbarrière versterken om vocht in te sluiten en tekenen van gevoeligheid van gevoeligheid op afstand te houden.

Waar het op neerkomt? Als je je lipidenbarrière gezond houdt, blijft je huid gehydrateerd en blijft.

0

Start typing and press Enter to search