Skincare tips voor tijdens de wintersport

 In Droogte en dehydratatie, Nieuw

De hele dag buiten ploeteren in de sneeuw, tussendoor wat pauzes houden met een ongezonde hap en aan het eind van de dag nog eventjes alle remmen los bij een bloedhete après-ski! Wintersport is niet alleen een aanslag op je spieren, maar ook op de rest van je lichaam. De wind, koude temperaturen en zon laten daarbij ook de benodigde sporen achter op de huid. Daarom is het essentieel om je huid goed te verzorgen tijdens de wintersport. Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

Waarom is zonbescherming zo belangrijk? Er zijn twee redenen. Ten eerste is de lucht ijler, waardoor de zonkracht hoger is. Lucht houdt namelijk veel zon tegen: zo’n 4 tot 5% van de Uv-straling iedere 300 meter. En dat gaat best snel. Op hoge skigebieden is de zon dan zo één derde krachtiger dan op zeeniveau. Bovendien reflecteert de sneeuw tot wel 85% van alle straling. Opgeteld is de zon op die manier zomaar twee keer zo krachtig als beneden in het dal.

Tip 1: Daglichtberming is een MUST!

Belangrijk dat je jezelf meerdere malen per dag in smeert met zonnebrand. Al is het aantal keer wel afhankelijk je eigen pigment, de een kan wat beter tegen de zon dan de ander. Wanneer je niet zo goed tegen de zon kan → wees niet te zuinig met de crème, neem ruim! Vergeet je lippen, neus en oren trouwens niet. Vergeet ook niet meerdere keren te smeren. De vuistregel is: iedere twee uur. En het kost bijna geen tijd, dus doe het dan ook gewoon. Een klein tubetje past altijd wel ergens in je skipak. Hier vind je alle dagcreme’s met een SPF op een rij.

Tip 2: Laat je niet misleiden door wolken of een lage temperatuur

Als het hard sneeuwt, hoef je niet te smeren. Dikke buienwolken houden erg veel zon tegen. Daarentegen laten veel andere wolken, zoals schapenwolkjes, bijna alle zon door. Enkel de schittering op de sneeuw kan wat minder zijn, de Uv-straling niet. En temperatuur heeft niets met zonkracht te maken. Ook bij -20 graden is zonbescherming nodig!

Tip 3: Gebruik een crème zonder water

Tijd voor een wist-je-datje. Komt die, wist je dat de meeste gezichts- en zonnebrandcrèmes gemaakt zijn op basis van water? Zo niet, dan kan deze tip nog wel eens handig van pas komen. Het water in de crème kan namelijk zorgen voor schade, doordat het water in de crème bevriest.

Tip 4: Vermijd gescheurde lippen

Je lippen zijn extra gevoelig voor schraal, guur weer en droge (airco)lucht. Het beste is om de dunne huid van je lippen te verzorgen met pure en natuurlijke oliën en vetten. Pak tijdens de wintersport ook eventueel een lipbescherming met SPF. Vermijd producten als vaseline, deze leggen een laagje op je lippen zodat deze zelf niet meer kunnen werken. Daardoor heb je steeds meer nodig om effect te boeken. Je lippen zullen zacht aanvoelen, maar dit houd op wanneer je stopt met smeren.

Tip 5: Vergeet de tere huid onder je ogen niet

Draag daarom te allen tijde een zonnebril! En vergeet dat gedeelte nooit in te smeren. Je huid onder je ogen is dun en kwetsbaar en wordt in alle haast nog weleens vergeten in te smeren. 

Tip 6: Verwen je handen en voeten

Vezorg deze met een beschermende en/of hydraterende crème. Je handen en voeten verdienen wel wat extra verzorging na een intensief dagje skiën of snowboarden. Goede tip voor opgezwollen voeten: een Saliebad! 

Tip 7. Lunchtijd!

Zo, even zitten met een goed bord pasta en wellicht een wijntje. Heerlijk met het hele gezin lunchen in de zon. Even uitrusten, even bijkomen en genieten van het uitzicht. Beter wordt het niet. Maar… Het is misschien nu juist wel even de tijd om je huid rust te gunnen. Ga heel even uit de zon, smeer je nog een keer goed in voordat je de piste op gaat en relax. Op dit tijdstip is uv-straling namelijk op zijn sterkst. 

0

Start typing and press Enter to search