Wat kun je doen aan acné littekens?
Acne komt voor bij meer dan 90% van de pubers en adolescenten voor en kan bij meer dan 10 % van de gevallen voortduren tot aan de volwassen leeftijd. Wanneer acne flink ontsteekt, is de kans op littekens nog groter. Acne littekens zijn vaak ernstiger wanneer het te laat of niet goed werd behandeld. De littekens kunnen zowel in het gezicht, op de rug als op de borst optreden. Het is onbekend hoeveel mensen in de bevolking last heeft van acne littekens. Studies waarbij mensen met ernstige acne werden bestudeerd laten zien dat 40-95% van de mensen acne littekens krijgt, maar slechts 1 op de 3 hiervan behandeling voor zoekt.
Hoe ontstaan acne littekens
Studies hebben laten zien dat hoe ernstiger en hoe langer de ontstekingsprocessen bij acne verlopen hoe groter de kans is op littekenvorming. Deze ontstekingen leiden niet alleen tot schade aan de talgklieren, maar ook aan belangrijke onderdelen van het bindweefsel zoals collageen, elastine, bindweefselcellen en bloedvaatjes. Na genezing wordt het normale bindweefsel vervangen door een stug celarm littekenweefsel. Het is dus duidelijk dat hoe eerder de ontstekingen worden bestreden hoe minder de kans is op littekenvorming
Van welke vormen van acne kun je littekens overhouden?
Over het algemeen geldt dat de kans op acnelittekens groter is
- wanneer het acne ernstiger is en/of
- wanneer de ontstekingen langer aanhouden en
- als er te laat wordt gestart met een passende behandeling
Er zijn 3 vormen van acne waarbij de risico op littekens extra verhoogd zijn.
Acne conglobata
Deze vorm komt voornamelijk bij mannen voor en vaak lang na het 20e jaar blijft bestaan. De ontstekingen verlopen veel heviger dan bij gewone acne. De schouders, de rug en de borst zijn over het algemeen erger aangedaan dan het gezicht. Kenmerkend zijn de grote onderhuidse knobbels en abcessen (met pus gevulde holtes), die uiteindelijk genezen met achterlating van ontsierende (zelfs keloïd) littekens.
Acne excoriée (krab-acne)
Sommige mensen met acne, veelal jonge vrouwen met geringe acne, kunnen zo geobsedeerd raken door de huidaandoening, dat iedere pukkel wordt opengekrabd of uitgeknepen, waardoor de ontsteking alleen maar erger wordt en diepe littekens ontstaan in het gezicht. De gevolgen kunnen soms erg verminkend zijn.
Acne ectopica (= Hidradenitis suppurativa)
Dit zijn grotere puisten en bulten op ongewone plaatsen, zoals in de oksels, de liezen en op de billen. De steeds terugkerende ontstekingen en abcessen kunnen de patiënt veel ongemak bezorgen. Acne ectopica komt meestal voor ná het 20e levensjaar. Gelukkig komt deze vorm niet in het gezicht voor. De littekens zijn dus beperkt tot gebieden “onder de kleren”.
Hoe zien acne littekens eruit?
Er bestaan 3 vormen van acne littekens; atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens. Bij atrofische littekens bestaat er een afname van collageen en bij hypertrofische littekens en keloiden is er sprake van een toename van collageen. Bijna 80% van de mensen met acnelittekens heeft voornamelijk atrofische littekens; de minderheid (ongeveer 10-20%) heeft dus hypertrofische littekens en keloïden.
ATROFISCHE LITTEKENS
Deze vormen het grootste deel van de acne littekens in de huid en zijn ontstaan doordat tijdens het wondgenezingsproces te weinig huid werd aangemaakt. Atrofische littekens kunnen naar gelang van de vorm en diepte weer onderverdeeld worden in “ice pick” littekens, “boxcar” littekens en “rolling” littekens. De ice pick littekens worden het meest aangetroffen ( 60-70% van alle atrofische littekens) gevolgd door boxcar littekens (20-30 %) en rolling littekens (15-25%).
- Icepick littekens. Dit zijn puntvormige en diepere littekentjes of putjes in de huid. De opening is daarbij wijder dan het diepere puntje waardoor er een V vorm ontstaan (ice pick = ijspegeltje)
- Rolling littekens. Typisch hiervoor zijn de bandvormige diepe of oppervlakkige inzakkingen in de huid die vaak wijder zijn dan 4 tot 5 mm. Ze hebben vaak een M vorm.
- Boxcar. Dit zijn ronde of ovale littekens met scherpe verticale randjes. Deze littekens zijn wijder aan het oppervlakte vergeleken met ice pick littekens, en vormen vaak een U vorm met een brede basis. Boxcar littekens kunnen oppervlakkig of diep zijn.
HYPERTROFISCHE LITTEKENS
Een hypertrofisch (= Latijns, betekent “verdikt”) littekens zijn meestal rozerood, verdikt en verheven en kan ook jeuk geven of pijn doen. Een belangrijk kenmerk is echter dat de grootte van het litteken niet de begrenzingen van de oorspronkelijke pukkel overtreft. Een hypertrofische litteken kan in de loopt van de tijd vanzelf minder worden
KELOID
Een keloïd is een abnormaal verdikte, onregelmatig gevormde rode tot donkergekleurde litteken die qua omvang en vorm groter is dan de oorspronkelijke pukkel. Hypertrofische littekens en keloïden komen vaker voor bij de donkere huid en komen meestal voor op de romp (zoals borst, schouders en bovenrug)
Behandelingen bij atrofische littekens
Weet je niet welke behandeling het beste bij je past? Kom dan gerust langs voor een gratis intake. Tijdens dit gesprek krijg je van ons een huidscan en een uitgebreid advies. Online een afspraak maken? Klik hier Deze intake kan los of mincombinatie met een behandeling worden ingepland. ALs je kiest voor ” eerste bezoek acne behandeling 45 minuten” dan kunnen we deze indien nodig, altijd aanpassen.
Chemische peelings
Met chemische peelings worden chemische stoffen aan de bovenste lagen van de huid aangebracht met als doel de celdeling van de huid te versnellen. De belangrijkste indicaties voor chemische peelings zijn huidveroudering, pigmentvlekken, rimpels en acne littekens. De beste resultaten worden verkregen bij oppervlakkige acne littekens. Icepick en rolling littekens verminderen slechts matig met peelings, tenzij er gebruikt wordt gemaakt van intensievere peelings zoals TCA en Fenol. De meest populaire peelingvloeistoffen bevatten salicylzuur, glycolzuur, Jessners oplossing (bestaande uit salicylzuur, resorcinol, melkzuur in 95% ethanol) of trichloorazijnzuur. Al deze oplossingen kunnen in verschillende concentraties op de huid worden aangebracht. Hoe groter de concentratie van de oplossing hoe dieper de werking ervan in de huid. Er zijn meerdere behandelingen nodig met tussenpozen van 2-4 weken. Chemische peeling kan verschillende effecten hebben op de huid
- uitdunnen van de opperhuid
- vernieuwen van de opperhuidcellagen
- versnellen van de afbraak van pigment
- stimuleren van collageen aanmaak
Normale verschijnselen na een peeling zijn roodheid en afschilfering van de huid. Helaas kunnen er bijwerkingen ontstaan zoals donkere of lichte vlekken, irritatie en soms infectie. Indien te hoge concentraties voor de verkeerde huidtypes worden gebruikt kan zelfs littekenvorming ontstaan. De juiste techniek en de mate van ervaring van de behandelaar zijn factoren die belangrijk zijn voor het succes van een peeling behandeling. Laat deze behandeling dus alleen uitvoeren door specialisten die ervaring hebben met het gebruik van chemische peelings.
Meer informatie over chemische peelings lees je hier:
Microneedling
Bij micro needling wordt met behulp van zeer fijne naaldjes de lederhuid licht beschadigd. Dit leidt tot stimulatie van de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid gladder en steviger aanvoelt. Microneedling werkt het beste in een kuurverband van minimaal 3 tot 6 behandelingen met een tussenpozen van 4 weken. De huid zal zich van binnenuit herstellen. In het geval van acne littekens kan microneedling ook worden gecombineerd met chemische peelings, om zo de behandeling nog effectiever te maken.
- Meer informatie nalezen? Klik hier
Microdermabrasie
Microdermabrasie is een methode waarbij op mechanische wijze de bovenste lagen van de huid worden verwijderd. Abrasie betekent letterlijk “afslijpen” of “afschuren” . Hierdoor worden oude huidcellen vervangen door nieuwe. Ook wordt de aanmaak van nieuwe bindweefselcellen gestimuleerd waardoor de huid frisser en gladder uit kan zien. Microdermabrasie is een fijnere techniek die vooral populair is onder schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten. Verdoving is hierbij niet nodig. Het apparaat voor microdermabrasie bestaat uit een handstuk dat lijkt op een pen . Als het handstuk op de huid wordt geplaatst slijpt een gecontroleerde stroom kristallen dode en beschadigde huidcellen van de huid af. De kristallen en de verwijderde huidcellen worden opgezogen en opgevangen in het apparaat. Men kan de diepte van afslijpen instellen naar de ernst en de diepte van de littekens . Over het algemeen zijn tussen de drie en tien behandelingen nodig om tot het gewenst resultaat te komen.
- Meer informatie nalezen? Klik hier
Kruidenpeeling
De microvezels van het peelingpoeder penetreren de huid en verhogen daar de doorbloeding en de productie van nieuwe cellen. Normaal gesproken doet de huid er ongeveer 28 tot 30 dagen over om nieuwe cellen aan te maken. Door deze behandeling maakt de huid in slechts 10 dagen deze cellen aan. Hierdoor wordt de wisseling van de opperhuid versneld, dit zorgt voor een nieuwe, frissere huid. Bij acne littekens raden we altijd een kuur aan van drie behandelingen in 14 dagen.
- Meer informatie nalezen? Klik hier