Rosacea

 In Behandelingen, Gevoelige of rode huid

Wat is Rosacea?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. De soms nog gebruikte medische term “acne rosacea” is wat verwarrend omdat rosacea niets met acne te maken heeft. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en met name dan bij vrouwen.

Hoe ontstaat Rosacea?

Hoe rosacea ontstaat is onbekend. Waarschijnlijk ontstaat rosacea door een combinatie van mechanismen, zoals afwijkingen in de bloedvaatjes in het gezicht, schade door uv-straling en bepaalde micro-organismen. Een afwijking van het immuunsysteem (de afweer tegen virussen en bacteriën) zou een rol kunnen spelen bij het ontstaan van rosacea. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bij mensen met Rosacea tot wel tien keer meer Demodex mijten voorkomen dan bij mensen zonder deze huidaandoening. Demodex folliculorum is een mijt die op onze huid leeft. Zodra deze mijt overlijdt, laat hij afvalstoffen achter in de talgklieren, welke voor irritatie en ontstekingen zorgen. De Demodex mijt houdt van een vette huid en warmte, dat verklaart waarom rosacea vaak verergert in de zomer en bij een hogere vochtigheidsgraad.

Kenmerken

 • blozen
 • blijvende roodheid in het gezicht (vlindervorm)
 • bultjes
 • puistjes/ acne
 • uitgezette bloedvaatjes, in de vorm van een vlekkerige rode uitslag
 • De huid kan extra gevoelig zijn voor aanraking en invloeden van buiten.

Oorzaken Rosacea?

Er zijn factoren die rosacea kunnen verergeren, zoals warmte, zonlicht, stress, cosmetica en huidverzorgingsproducten. Daarnaast kan rosacea tijdens de menopauze erger worden. Ook kunnen bepaalde geneesmiddelen, zoals corticosteroïden of vaatverwijdende middelen, de rosacea verergeren. De roodheid zou ook (tijdelijk) kunnen verergeren door bepaalde voedingsmiddelen, zoals hete dranken, alcoholische dranken of sterk gekruid eten.

Wat kan een huidtherapeut doen?

Door de aanwezigheid van kleine puistjes word rosacea nog wel eens verward met acné. Het gebruik van acneproducten is in de meeste gevallen niet aan te raden, aangezien er dan een grote kans bestaat dat de huid meer uit zal drogen en daardoor de klachten kunnen verergeren. Onze behandeling van rosacea is gebaseerd op het uitdoven van de ontstekingsreactie en daarnaast de huid weer in balans te krijgen. Naast het bespreken van een persoonlijk behandelplan, geeft de huidtherapeut ook een aangepast thuisadvies. De adviezen zijn gebaseerd op het vermijden van de factoren die rosacea uitlokken en persoonlijke huidverzorging.

 

Thuisadvies

 • Alleen door de behandeling trouw op te volgen krijg je de beste resultaten. Het kan soms een tijdje duren voor je resultaat ziet.
 • Vermijd factoren die rosacea bij jou verergeren. Deze factoren kunnen per persoon verschillen. Het kunnen factoren zijn, zoals warmte, koude, wind, hete dranken, alcoholische dranken, gekruid eten, huidreinigingsmiddelen, geneesmiddelen, inspanning of emoties.
 • Vermijd zonlicht en smeer met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.
 • Gebruik geen make-up als u hier extra klachten van krijgt. Er zijn wel camouflerende crèmes die de huid niet irriteren.
 • Vermijd zeep. Zeep kan je huid uitdrogen, waardoor de rosacea kan verergeren.
0

Start typing and press Enter to search