De kracht van Retinol!

 In Huidveroudering, Ingredienten, Overig

 

Retinol (Vitamine A) is één van de meest populaire en krachtige ingrediënten in cosmetica.  Al jaren wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar ingredient die verschillende tekenen van huidveroudering kunnen verminderen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat vitamine A de meest onderzochte vitamine is op het gebied van huidverbetering. Het is dan ook geen wonder dat het van onschatbare waarde is gebleken in de strijd tegen het huidverouderingsproces. Bij het ouder worden ondergaat onze huid verschillende veranderingen. Blootstelling aan de zon, levensstijl en interne factoren leiden allen tot biochemische reacties die huidveroudering triggeren wat zich uit in tekenen zoals rimpels, fijne lijntjes, pigmentatie en dehydratatie.In ons nieuwste blog vertel ik je alles over het power ingrediënt Retinol.

Wat doet Retinol?

Het regelmatig gebruik van ingekapseld Retinol (om de wetenschappelijke naam te gebruiken) leidt tot de stimulatie van fibroblastcellen. Deze cellen reguleren de productie van collageen en elastine, cruciale eiwitten bij het handhaven van een soepele, sterke huid en verminderen de effecten van het verouderingsproces. En daarnaast is het ook gekoppeld aan het normaliseren van celdifferentiatie, talgproductie en pigmentatie, om nog maar te zwijgen van het spelen van een rol bij het reguleren van gentranscriptie …

En verder…..

Net toen je dacht dat jij het druk had op kantoor. De takenlijst van vitamine A gaat namelijk nog even door. Ten eerste is de epidermis vooral afhankelijk van Retinol. Hoe zo dat vraag je? De basale laag moet voortdurend nieuwe cellen maken die vervolgens keratiniseren om de beschermende barrière van de huid voor de buitenwereld te worden. Hier komt Vitamine A om de hoek kijken. De stof speelt een cruciale rol bij , het proces dat verantwoordelijk is voor de productie van nieuwe cellen, zodat de barrière gezond en effectief kan blijven. Op deze manier helpt vitamine A  om de beschadigde, ruwe of droge huid epidermis te herstellen en revitaliseren. Beter nog, dankzij de triggerende celvernieuwing, wordt vitamine A ook beschouwd als de meest effectieve behandeling voor een ouder wordende of door UV-beschadigde huid.

Ingekapseld

Retinol is het meest actief als deze is ingekapseld in lipiden. Hierdoor kan de stof veel sneller in de celkern worden geïntroduceerd dan in de niet-ingekapselde vorm. Het goede nieuws eindigt hier niet: deze lipideninkapseling vertraagt ​​ook de snelheid van oxidatie, wat betekent dat vitamine A door de opperhuid dringt om de cellen eronder te behandelen.

Wat zijn de meest voorkomende vormen van vitamine A?

Retinyl Palmitate. Een opslagvorm van vitamine A (een mengsel van zuiver retinol en palmitinezuur) en veel zwakker dan retinol. Het proces van retinylpalmitaat dat omzet in retinoïnezuur is aanzienlijk complexer. De hoeveelheid die uiteindelijk de celreceptor bereikt is erg klein. Het kan eenvoudigweg niet vergeleken worden met de werkzaamheid van pure retinol. Indien gecombineerd in een formule, kan dit ingrediënt de chemische stabiliteit van retinol verbeteren, als een verzachtend middel en antioxidant werken, maar normaal moet je er niet op rekenen om gladmakende of ophelderende resultaten te krijgen die retinol biedt. Retinyl-acetaat, retinyl-linoleaat en retinylpropionaat bevinden zich ook in dezelfde categorie.

Retinol: Dit is de sterkste en zonder recept verkrijgbare vorm van vitamine A. Wanneer het wordt aangebracht (ervan uitgaande dat het een ingekapseld, stabiel, goed geformuleerd product is), zet het zich langzaam in de huid om in retinoïnezuur. Retinol wordt beschouwd als 20 maal minder krachtig dan een voorgeschreven tretinoïne, aangezien het in de tijd is vrijgegeven. Dit betekent dat het langzaam, over een periode van uren, in de huid wordt afgegeven, in plaats van alles tegelijk bij toepassing (zoals bij retinoïden). Dit is de reden waarom retinolgebruikers vaak minder irritatie ervaren. Daarom is retinol ideaal voor gevoelige, reactieve huidtypen en mensen met minder zonbeschadiging. Vergis u niet, ondanks dat het milder is, is retinol nog steeds buitengewoon effectief en kan het dezelfde resultaten opleveren als een recept met langdurig gebruik.

Retinoïde (ook bekend als Tretinoïne). Een ingrediënt afgeleid van vitamine A en alleen verkrijgbaar op recept. Wanneer het op de huid wordt aangebracht, wordt het direct omgezet in retinoïnezuur. Het bindt zich vervolgens aan de receptoren en activeert het celrijpingsproces in de huid. Merknamen zijn Retin A, Retin-A Micro, Roacutane en Renova. Andere veel voorkomende synthetische retinoïden zijn Tazaroten (merknaam Tazorac) en Adapaleen (merknaam Differin, nu zonder recept verkrijgbaar).

Welke vorm Vitamine A werkt het beste bij mij?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het feit dat een product een van de bovengenoemde vitamine A-ingrediënten bevat, NIET betekent dat het automatisch resultaten oplevert. Bij elk niet-voorgeschreven vitamine A-type product zijn de belangrijkste factoren: hoe de formule wordt gemaakt, het percentage dat wordt gebruikt, hoe het in de huid wordt afgeleverd en hoe stabiel het is. Meestal moet je wat onderzoek doen om deze informatie te vinden. Als een merk deze informatie echter niet gemakkelijk deelt, beschouw ik dat als een rode vlag. Dat zou representatief kunnen zijn voor het gebrek aan echte effectiviteit van het product. Elke goede fabrikant weet dat dit zeer belangrijke informatie is om met zijn klanten te delen; ze moeten trots hun productstatistieken laten zien.

Op welke leeftijd moet iemand retinol gaan gebruiken om het verschijnen van lijnen en rimpels te voorkomen?

Ervan uitgaande dat onvolkomenheden niet je grootste zorg zijn, raad ik over het algemeen aan om te starten tussen de leeftijd van 26 en 30 jaar. De exacte leeftijd is afhankelijk van het huidtype, maar ik raad niet aan dit voor 26 te gebruiken. Waarom? Vitamine A is bedoeld om het metabolisme van de huid te versnellen, dat begint te vertragen in je vroege jaren ’30. Als je jonger bent, is je huid al zeer metabolisch actief. Het te vroeg gebruiken van retinol of retinoïden kan een averechtse uitwerking hebben en break-outs, huiduitslag en meer wakkeren. Het kan de natuurlijke balans van de huid verstoren.

Waar moet je op letten?

  • De stof kan irritatie zoals schilfers, roodheid en jeuk veroorzaken, voornamelijk als je net begint met het gebruik ervan. Dit verdwijnt weer na een paar dagen;
  • De huid moet minimaal 6 weken wennen aan retinol. Breng in begin het product om de dag of twee dagen aan zodat de huid eraan kan wennen
  • Slechts een kleine hoeveelheid (ter grote van een erwt) is nodig voor het gezicht;
  • Retinol in combinatie met een alfahydroxyzuur is effectief bij het behandelen van een door de zon beschadigde huid;
  • Blootstelling aan zonlicht kan retinol onstabiel maken, daarom moet het product ‘s avonds aangebracht worden;
  • Retinol is geen wondermiddel en het resultaat zal je niet binnen een week zien. Voor een optimaal resultaat moet je retinol minimaal 6 maanden gebruiken;
  • Bescherm overdag de huid minimaal met daglichtbescherming SPF 30.

Als laatste geef niet op!  Nog een laatste gedachte. Zoals eerder vermeld (maar belangrijk om nogmaals te vermelden), is het gebruik van een retinoïde of retinol een marathon, geen sprint. Het kan een tijdje duren om resultaten te zien en u zult niet onmiddellijk voldoening krijgen. Om echt van de voordelen te profiteren, moet je het gedoseerd gebruiken en irritatie tot een minimum beperken. Ik raad aan het regelmatig te gebruiken voor de rest van je leven … of totdat een ander wonderproduct in de plaats komt! 🙂  En als dat het geval is, laat ik het zeker weten..

Wil je weten of Retinol ook geschikt is voor jouw huid? Maak dan hier een afspraak voor een gratis intake inclusief huidscan.

 

Webshop: Klik hier  Bij ons gegarandeerd altijd 10% extra korting!

 

0

Start typing and press Enter to search