Peelings en laser mogen wél tijdens gebruik isotretinoïne!

 In Behandelingen, Onzuivere of vette huid, Overig, Peelings

 

 

Het is niet langer nodig om cosmetische behandelingen als peelings en laser uit te stellen bij het gebruik van isotretinoïne. Dat blijkt uit onderzoek van een groep experts uit Amerika.

Isotretinoïne is een orale vorm van vitamine A die wordt voorgeschreven bij ernstige acneklachten. Het medicijn is misschien beter bekend onder de merknamen Roacctuane en Isotretinoïne. Isotretinoïne zorgt ervoor dat huidschilfers sneller loslaten. Hierdoor raken de poriën  minder snel verstopt. Verder vermindert isotretinoïne de hoeveelheid talg en remt het ontstekingen. Ook gaat het de groei van bacteriën tegen. Het medicijn werkt dan ook goed bij acneklachten.

Wat zijn de bijwerkingen van isotretinoïne

Helaas kent isotretinoïne nogal wat bijwerkingen, waaronder droge lippen, oogontsteking, verstopte neus en een rode en droge gezichtshuid. Het advies is altijd geweest om tijdens het gebruik ervan niet ook gelijktijdig cosmetische huidverbeterende behandelingen te ondergaan vanwege een (zeldzaam) verhoogd risico op littekenvorming. Bij ingrepen als chemische peelings, (ontharings)laser, waxen of dermabrasie werd aangeraden minimaal zes maanden daarvoor te zijn gestopt met de anti-acne medicatie. Maar volgens het laatste advies van een speciaal hiervoor in het leven geroepen Amerikaanse taskforce, bestaat onvoldoende bewijs voor die richtlijn.

De taskforce, een groep huidexperts bijeen geroepen door de  American Society for Dermatologic Surgery , bestudeerde alle beschikbare literatuur. Wat is er nu precies bewezen en beschreven over de (toegenomen) kans op littekenvorming? Op basis van de resultaten concluderen de deskundigen nu dat behandelingen met laser (non-ablatieve lasers) of peelings eigenlijk niet langer hoeven te worden uitgesteld wanneer iemand isotretinïne gebruikt. Hetzelfde geldt voor oppervlakkige dermabrasie.

Advies

Het is altijd belangrijk om bij een gevoelige huid – want daarvan is sprake bij acneklachten en het gebruik van isotretinoïne – eerst goed in kaart te laten brengen of de huid wel een peeling aankan. Hiervoor kun je de huidbarrière meten. Is het beschermende laagje sterk verzwakt, dan kan de peelingbehandeling toch beter nog even worden uitgesteld tot de huid (met de juiste adviezen en verzorging) verder is hersteld.

Bron: Lees het hele artikel van Jetske Ultee op Link: artikel Jetse Ultee

 


Benieuwd of een een peeling ook geschikt is voor jouw huid? Kom dan langs voor een gratis intake inclusief huidscan, waarin we nauwkeurig jouw huid in kaart brengen.  Achteraf krijg je van ons een uitgebreid vrijblijvend advies.

Een afspraak maken kan telefonisch via 020-3316235 of online via de volgende link: Link: Online afspraak maken

Lees hier meer alle informatie over chemische peelings: Link Chemische Peelings


 

0

Start typing and press Enter to search