Alles wat je moet weten over microneedling!
Heb je veel gehoord over microneedling en wil je weten of deze treatment ook voor jou waardevol kan zijn? Ontdek hier alles over microneedling en waar je op moet letten bij het kiezen voor een effectieve en veilige behandeling. Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord over microneedling, aangezien het wereldwijd een razend populaire treatment is voor het behandelen van donkere vlekjes, zichtbare poriën en rimpels. Maar is het de hype waard? Om dat te bepalen is het belangrijk om te weten hoe microneedling werkt, wat je kunt verwachten tijdens een treatment en hoe microneedling kan helpen om jouw meest gezonde huid ooit te verkrijgen.
Hoe microneedling werkt
Microneedling is een minimaal invasieve procedure, waarbij hele fijne naaldjes gebruikt worden voor het maken van kleine (micro), gelijkmatige openingen in de huid. Hiermee wordt het natuurlijke helingsproces geactiveerd. Door het creëren van gecontroleerde schade wordt het gezonde omliggend weefsel namelijk gedwongen om meer collageen aan te maken om de schade te herstellen. Daarnaast zorgen de microkanaaltjes in de huid er voor dat er 80% meer productopname plaatsvindt in de huid zodat de werking van deze producten toeneemt. Uiteindelijk zorgt dit ‘ondersteunde’ herstelproces voor een vermindering van de zichtbaarheid van hyperpigmentatie, rimpels, verslapping en onregelmatigheden zoals littekentjes als gevolg van acne of striae.
Wat is de werking?
Maakt huid egaler
- Overmatig pigment, dat in de hoornlaag aanwezig is, schilfert mee af en vervaagt waardoor zonschade, ouderdomsvlekken en andere oppervlakkige pigmentvlekjes minder zichtbaar worden. Uw huidteint wordt egaler en stralender. Tot slot kunnen serums met hoogwaardige actieve werkstoffen veel beter in de huid opgenomen worden. De huidtherapeut kan u adviseren welke producten u thuis, tussen de behandelingen door, kunt gebruiken om het effect te optimaliseren.
Verstevigend
- De bindweefselcellen krijgen een prikkel om nieuwe bindweefselvezels te produceren. Doordat het bindweefsel diep in de huid gestimuleerd wordt, zult u al na enkele behandelingen merken dat uw huid steviger en gladder wordt. Reliëf dat ontstaan is door acné-littekens en rimpels zal geleidelijk minder worden.
- Collageen is een essentiële proteïne die helpt de huid jong, stevig, glad en elastisch te houden. Door de (natuurlijke) afname van collageen in de huid treed huidveroudering op. Dit zorgt voor rimpels en maakt andere tekenen van veroudering nog zichtbaarder. Na een Microneedling behandeling wordt je huid direct aan het werk gezet om de natuurlijke wondheling te stimuleren, hierbij wordt collageen en elastine aangemaakt.
Geeft celdeling een boost!
- Daarnaast krijgt de celdeling een enorme boost. Oude, dode huidcellen schilferen in de weken na de behandeling versneld af en nieuwe, jonge huidcellen worden eerder aangemaakt. De verdikte hoornlaag wordt weer mooi dun, waardoor verstoppingen zoals mee-eters minder kans krijgen. Behandeling met de Dermapen heeft dus ook een zuiverend effect.
Hyperpigmentatie
- Recente studies hebben aangetoond dat microneedling effectief de melanocyten aanpakt die verantwoordelijk zijn voor de overproductie van melanine en dus hyperpigmentatie. Hierdoor zorgt de behandeling dus voor een meer heldere en egalere huid.
Wat microneedling doet met de huid
Wanneer is microneedling wel geschikt voor jou?
Als je één van de volgende huidcondities hebt, is microneedling zeker geschikt!
- acne (niet ontstoken)
- littekens
- fijne lijntjes en rimpels
- verslapping
- hyperpigmentatie
- grove poriën en ruwe huidtextuur
- striae
Wanneer is microneedling niet geschikt voor jou?
Microneedling is in het algemeen veilig voor alle huidtypes, maar als je zwanger bent, ervaring hebt met eczeem, psoriasis, herpes, diabetes of andere chronische condities hebt raden wij je aan om eerst je arts te raadplegen voordat je start met een behandeling. Tijdens ons intake gesprek bespreken we altijd alle belangrijke informatie over jouw huid.
Waarom dermarollers en andere diy microneedling apparaten niet veilig of effectief zijn
DIY microneedling tools, zoals een dermaroller, bestaan meestal uit een soort stempel of roller met daarop kleine metalen naaldjes van verschillende lengtes. Dermatologen zijn het er over eens dat deze tools niet de geavanceerde resultaten bieden zoals die je zou krijgen van een professionele behandeling. Waarom? Dat komt vooral omdat de thuisapparaten korte naalddieptes hebben tussen de 0.1 mm – 0.3mm en ontworpen zijn om met name productopname van skincare te bevorderen. Een professionele microneedling treatment bij een medisch getrainde huidexpert, huidtherapeut of arts werkt op dieptes van 0.5mm tot 3mm, voor een nog geavanceerdere aanpak en het verkrijgen van een zichtbaar heldere, gladdere en egalere huid. Belangrijk om op te merken is dat huidexperts de naaldjes bij elk gebruik vervangen en het apparaat professioneel reinigen na elk gebruik. Zo werken we ten allen tijden hygiënisch, worden de naaldjes niet bot en worden er geen scheurtjes of ongecontroleerde schade aan de huid toegebracht.
Wist je dat microneedling in geval van acné littekens door veel zorgverzekeraars wordt vergoed? Online een afspraak maken? Klik hier
Microneedling in kuurverband.
Afhankelijk van de aandoening zijn er gemiddeld zes maandelijkse behandelingen in kuurverband nodig voor een zichtbaar resultaat. Door in kuurverband te behandelen, kan de voortgang van het proces bewaakt worden. Iedere behandeling met de Dermapen zal een boost zijn voor je huid. Voorafgaand aan de eerste behandeling en tussentijds worden foto’s van de huid gemaakt, zodat de verbetering van uw huid goed gevolgd kan worden. Hoe snel de behandelingen elkaar mogen opvolgen is afhankelijk van de conditie van de huid. Normaal gesproken wordt deze behandeling 1x in de 4-5 weken herhaald. Bij microneelding is het niet zo “hoe sneller achter elkaar, des te beter en sneller het resultaat”. De huid heeft tijd nodig om zich op te bouwen en dus te verbeteren.
Combinatie van needling en peelings
Een microneedling behandeling kan gecombineerd worden met peelings. Het soort zuur en de toepassing ervan, bepaald de dieptewerking en voor welke indicatie het geschikt is. De specialisten bepalen of de combinatie nodig is en kijken aan de hand van het gewenste resultaat welke peeling er gebruikt moet worden.