Wat veroorzaakt een vette huid?

 In Gezichtsverzorging, Onzuivere of vette huid

WAT VEROORZAAKT EEN VETTE HUID?

 

Een vette huid is genetisch bepaald en vaak gelinkt aan de hormoonhuishouding, wat ervoor zorgt dat de talgproductie extra wordt gestimuleerd. Echter, onze levensstijl en omgeving hebben ook een impact op hoe onze huid reageert, wat maakt dat vrijwel alles wat we doen onze huid potentieel kan beïnvloeden. Daarbij laten de laatste wetenschappelijke inzichten zien dat een gezonde huid begint bij een optimale balans tussen een gezond microbioom, een sterke barrière lipidelaag en voldoende hydratatie. Wanneer één van deze factoren uit balans is dan zal de huid ook uit balans raken.

 

 

 

Microbioom

De huid bevat een breed scala aan organismen die het microbioom (natuurlijk microbieel ecosysteem) omvatten. Vaak wordt gedacht dat bacteriën “slecht” zijn, maar dit huideigen microbioom speelt een grote rol in enkele van de belangrijkste processen van de huid. In termen van celvernieuwing, helpt het microbioom de pH van de huid te regelen – essentieel voor het functioneren van cruciale enzymen. Het is ook een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en blokkeert fysiek “slechte” bacteriën op de huid. Het onderzoek loopt nog door, maar we beginnen steeds meer de positieve impact van bepaalde bacteriën binnen het huideigen microbioom – zoals S. epidermidis – te begrijpen en de invloed die zij hebben op de gezondheid van de huid te doorgronden. Door het microbioom op de juiste manier te beïnvloeden, kunnen we de algehele gezondheid van de huid beïnvloeden.

 

Hydratatie

Het klinkt tegenstrijdig, maar goede hydratatie zal er juist voor zorgen dat een vette huid in balans blijft. De natural moisturising factor, het NMF, bestaande uit een groep moleculen zoals aminozuren, ureum en lactaat, helpt de huid bij het vasthouden van vocht. Hydratatie kan eveneens worden verkregen vanuit het drinken van water, productgebruik en voeding. Andersom kan je levensstijl ook een grote impact op de hydratatie van je huid hebben: omgevingsfactoren, stress en zelfs het klimaat kan de vochtreserve van de huid behoorlijk aantasten. Het resultaat hiervan is dehydratatie dat voor een vette huid betekent dat deze meer talg zal gaan produceren, in een poging om dit te compenseren. De oplossing om dit tegen te gaan is ervoor te zorgen dat de huid goed gehydrateerd is.

 

Barrière lipidelaag

Lipides zijn essentieel voor het behouden van de integriteit van de huid. Ze bevinden zich in de bovenste laag van de huid, het stratum corneum en vormen hier als het ware het “cement” tussen de cellen. Het stratum corneum vormt de eerste verdedigingsrand tegen de buitenwereld. Het voorkomt overmatig vochtverlies en houdt externe stressoren buiten zoals UV-straling, warmte en koude, bacteriën en schimmels, virussen, irriterende stoffen en allergenen. Wanneer de barrière lipidelaag verstoord raakt, zal de huid gedehydrateerd raken wat verhoogde gevoeligheid en een overproductie van talg met zich meebrengt.

 

Active Clay Cleanser; dé cleanser voor een vette/ gecombineerde huid! Lees er hier alles over!

0

Start typing and press Enter to search