Maskne: Tips om ontstekingen te voorkomen én te behandelen!

 In Onzuivere of vette huid

Tips om huidirritatie (maskne) te voorkomen én te behandelen

Merk je aan je huid dat deze de afgelopen tijd een stuk onrustiger is geworden? Je bent niet de enige! Inmiddels dragen we allemaal een mondkapje op het werk of tijdens een bezoek aan de supermarkt. Alles uiteraard voor de veiligheid maar je huid wordt er niet heel blij van. Ook de extra stress die deze bijzondere tijd met zich meebrengt, kan zorgen voor breakouts op de huid. 1 geruststelling..we’re #inthistogether

In deze blog geven we je tips wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je huid gezond blijft en je ‘’maskne’’ kunt voorkomen en behandelen.

Heb je na het lezen nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. We zijn ook bereikbaar via Whatsapp 020-3316235.

Wat is maskne?

Maskne is een term die verwijst naar masker acne, acne ontstaan door het dragen van een mondmasker. Maske ontstaat vaak rondom de mond en rond de ‘’maskerlijnen’’ door het (langdurig en herhaaldelijk) dragen van een mondkapje waarbij zweet en bacteriën als het ware op de huid worden vastgehouden door het masker. Door huidirritatie kunnen dan witte puistjes (whiteheads), roodheid en bultjes ontstaan.

Waardoor ontstaat maskne? Wat is de oorzaak?

Één van de belangrijkste redenen waarom het dragen van een mondmasker acne kan veroorzaken, is overmatig vocht en zweet. Door een mondkapje te dragen, houden we de meeste lucht vast die we na het inademen, ook weer uitademen. Hierdoor ontstaat er veel warmte en vocht onder het masker. Dit kan de olieproductie verhogen en er voor zorgen dat vuil op het huidoppervlak blijft zitten. Zonder de regelmatige hoeveelheid lucht die ons gezicht gewend is, in combinatie met de lichte temperatuurstijging, is het gemakkelijker voor bacteriën en puistjes om zich te ontwikkelen op de huid onder je mondmasker.

Een andere belangrijke reden is wrijving. Elke vorm van constante wrijving of wrijving op de huid (mondkapje die tegen de huid schuurt) kan puistjes verergeren door ervoor te zorgen dat vuil en olie die op het huidoppervlak zit, verder in de poriën worden geduwd met als gevolg het ontstaan van onzuiverheden. Wanneer je al worstelt met een acne-gevoelige of gevoelige huid kan dit door het dragen van een mondkapje alleen nog maar worden verergerd.

Tips om maskne te voorkomen (veroorzaakt door een mondkapje)

 

Tip 1: zorg voor een dagelijkse dubbele reiniging van gezicht

De eerste stap om maskne te voorkomen, is ervoor te zorgen dat je jouw huid dagelijks goed reinigt. Zorg ervoor dat je huid grondig schoon is wanneer je het mondkapje opdoet maar ook wanneer je deze weer afdoet. Dubbele reiniging zowel ’s ochtends als ’s avonds is echt een must! Begin met PreCleanse of PreCleanse Balm en vervolg met een gezichtsreiniger die past bij je huidtype zoals Clearing Skin Wash. Dit helpt om de poriën schoon te houden en overtollig talg te verwijderen.

Tip 2: draag zo min mogelijk make-up

Hoe minder make-up je onder je mondkapje draagt, hoe meer je huid de hele dag kan ademen. Je poriën raken minder snel verstopt doordat het mondmasker overtollige make-up in de huid duwt. Wanneer je toch graag make-up wilt dragen kun je dit het beste alleen aanbrengen waar je de make-up kunt zien en gebruik indien mogelijk een foundation op waterbasis.

Tip 3: koop een katoenen of zijden mondkapje

Hoewel het dragen van een mondkapje behoorlijk oncomfortabel kan aanvoelen, worden de designs wel steeds leuker waardoor het niet zo erg is om een masker te hoeven dragen. Maar het materiaal van een mondkapje kan het ontstaan van maskne juist triggeren. Kies dus voor een stof die de huid niet schuurt of irriteert zoals een mondkapje van katoen of zijde. Katoen is beter ademend dan andere materialen, Zijde zorgt voor meer minder wrijving (en dus minder huidirritatie) op de huid.

Tip 4: was je mondmasker regelmatig

Vergeet niet om herbruikbare maskers te wassen. Het wassen van je herbruikbare masker na elk gebruik is om twee redenen essentieel. Net als in je kussensloop, hopen dode huidcellen, vuil en olie van eerder gebruik zich op. Daarnaast raken we onze maskers de hele dag aan waardoor het risico bestaat dat het virus op je masker wordt overgedragen.

Extra tip! Ga op zoek naar een mondkapje die antibacterieel is om de kans op maskne te verkleinen.

Hoe behandel je maskne?

Tip 1: gebruik een chemische exfoliant om dode huidcellen te verwijderen

Last van maskne? Naast bovenstaande tips om ‘’maskne’’ te voorkomen (dus een goede dubbele reiniging en het dragen van een mondkapje van katoen of zijden) zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om maskne te behandelen. Puistjes bestrijden zonder de huid teveel uit te drogen of te irriteren kan lastig zijn maar wees mild voor je huid! Gebruik dus liever geen mechanische exfoliant of scrub om dode huidcellen te verwijderen. Een mechanische exfoliant zorgt alleen maar voor meer wrijving en dat is wat je geïrriteerde huid nou net niet nodig heeft na het dragen van een mondkapje. Onthoud dat irritatie en wrijving geen vrienden zijn! Blijf bij een chemische exfoliant zoals FlashFoliant (voor de jongere huid) of Rapid Reveal Peel (voor de volwassen huid) om ervoor te zorgen dat dode huidcellen niet kunnen opstapelen en je huid de exfoliatie krijgt die je huid nodig heeft, zonder wrijving.

Tip 2: gebruik een hydraterende moisturizer met lichtgewicht formule

Kies bij voorkeur een dagcrème met lichtgewicht formule zoals Skin Smoothing Cream (volwassen huid) of Skin Soothing Hydration Lotion (jongere huid). Wanneer je een volle moisturizer (een wat dikkere crème zoals Super Rich Repair) aanbrengt onder je mondkapje wordt het moeilijker voor je huid om te ademen onder een masker waar het al vochtig is. Je kunt je volle moisturizer uiteraard wel in de avond blijven gebruiken wanneer je geen mondmasker op hoeft. Zo krijgt je huid alsnog de extra hydratatie die hij nodig heeft.

Wanneer je meer gevoeligheid op de huid ervaart (denk aan roodheid, irritatie) in plaats van acne (ontstekingen, onzuiverheden), heeft je huid juist behoefte aan kalmerende producten zoals Barrier Repair of Calm Water Gel. Probeer liever geen producten te gebruiken die gericht zijn op het verminderen van acne omdat deze de gevoelige huid juist verder kunnen irriteren.

Tip 3: gebruik een spot treatment om maskne te behandelen

Gebruik een spot treatment om puistjes en andere onzuiverheden lokaal te behandelen en het herstelproces te versnellen zoals met AGE Bright Spot Fader (volwassen huid) of Breakout Clearing Booster (jongere huid).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: www.dermalogica.nl

 

0

Start typing and press Enter to search