Dus dáárom krijg je meer puistjes in de zomer!

 In Onzuivere of vette huid

Helpt zon tegen acne? 

We weten allemaal dat een beetje zon goed is voor ons humeur en in lichte mate ook voor onze huid! Maar waar vroeger de zonnebank nog weleens werd. aangeraden om acne te behandelen, zijn wetenschappers er inmiddels achter dat te veel zonlicht voor elke huid of aandoening slecht is, dus ook voor de acnegevoelige huid. Bij een kleine groep mensen komt zelfs zomeracne voor, ook wel bekend als Mallorca acné. Vandaag kijken we hoe overmatige en/of onbeschermde blootstelling aan zonlicht de oorzaken en triggers van acne kan aanwakkeren en in plaats van te helpen deze ook kan verergeren. Ook leggen we uit hoe je kunt genieten van de zon en de acnegevoelige huid tóch kunt verzorgen. Benieuwd? Lees snel verder. 

Wees gerust! Naast nadelige invloeden heeft de zon ook positieve effecten op de huid. Deze lees je hier. 

Zon droogt de huid uit

De zon droogt de huid uit en zelfs een vettige huid (overmatige talgproductie is typisch voor acnegevoelige huid) heeft vocht nodig. Wanneer de huid uitdroogt door overmatig zonlicht worden de talgklieren (die het stofje aanmaken dat de huid van de nodige olie voorziet) aan het werk gezet. Het overschot aan talg dat ontstaat is een van de belangrijkste fases in het ontstaan van onzuiverheden. Dit overschot is ook wel bekend als ‘seborroe’.

Zon maakt de huid dikker

Een ander gevolg van een droge huid is dat het keritaniseert. Dit betekent dat de huidcellen aan het oppervlak verharden. Hierdoor wordt het natuurlijke afvoerproces van dode huidcellen verstoord en wordt het talg vastgehouden in de poriën. Het resultaat is de vorming van comedonen.

Meer zweten door de zon

Bij warm weer produceren we meer zweet en verdampt het zweet ook sneller op het huidoppervlak. Hierdoor ontstaat een omgeving waar de acnebacterie P.acnes kan gedijen en zich kan verspreiden.

Mallorca-acne

Daarnaast kan zonlicht ook een specifieke soort acne veroorzaken, de acne aestivalis (of Mallorca-acne). Die ontstaat wanneer UVA-stralen reageren met bepaalde stoffen in huidverzorgings- en zonbeschermingsproducten en er een allergische reactie ontstaat. Bij deze vorm van acne, komen vooral kleine rode bultjes voor en geen mee-eters of puisten met een gele kop.  Acne Aestivalis treft vooral vrouwen tussen de 25 en 40 jaar waarvan een groot deel in de puberteit ook al last had van acne. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar.

Pigmentvlekken door de zon

Overmatige blootstelling aan zonlicht en/of de verkeerde zonnebrand kunnen ook pigmentatieproblemen veroorzaken. Mensen met acne of acnelittekens zijn in het bijzonder vatbaar voor hyperpigmentatie. Bij een ontsteking wordt de melanine productie getriggerd, wat ervoor kan zorgen dat er na een ontsteking een vervelende pigmentvlek achter blijft ook wel Post inflammatoire hyperpigmentatie genoemd (PIH). Hoe vervelend is het als je puistjes eindelijk weg zijn en er nog pigmentvlekken achter blijven. Niet leuk! 

Verstoppende ingrediënten in zonnebrandcrèmes 

Sommige mensen met een acnegevoelige huid willen het gebruik van zonnebrand juist vermijden, uit angst dat de oliën en chemicaliën in de crèmes hun poriën verstoppen en de acnehuid verergeren. Anderen vinden het niet prettig dat de huid van sommige zonnebrand gaat glanzen. Maar effectieve bescherming tegen de zon is juist onmisbaar voor alle huidtypen. De acnegevoelige huid is hierbij geen uitzondering. Het kan zelfs nog belangrijker zijn voor mensen met een acnegevoelige huid om de juiste zonnebrand te kiezen, aangezien ze extra gevoelig zijn voor hyperpigmentatie. 

Welke zonnebrand is het meest geschikt?

De actieve ingrediënten in verschillende medicinale acnebehandelingen, zoals benzoylperoxide, tretinoïne, adapaleen en azelaïnezuur, kunnen de huid gevoeliger maken voor UVA- en UVB-straling. Als je een medische acnebehandeling ondergaat, is het belangrijk dat je verstandig met de zon omgaat. Beperk hoeveel je buiten bent, vermijd de zon tijdens de warmste uren en draag beschermende kleding waar mogelijk. Het is belangrijk een zonnebrandcrème te gebruiken gericht op ontstekingen zoals Oil free matte spf30 of Clearing Defense SPF30 Deze verminderen de talgproductie, matteren en verstoppen de huid niet.

Gratis huidscan?

Ben je benieuwd welke behandeling of producten het beste bij jouw huid passen? Kom gerust langs voor een gratis intake inclusief huidscan. Zo krijg je van ons een uitgebreid advies op maat. Online een afspraak maken? Klik hier

0

Start typing and press Enter to search