Acné door het Mirena spiraaltje.

 In Onzuivere of vette huid

 

In de praktijk behandelen we dagelijks volwassen vrouwen die uit het niets ineens last krijgen van acné of waarbij de klacht naarmate ze ouder worden alleen maar toeneemt! Helaas komt het steeds vaker voor dat deze klachten worden veroorzaakt door de mirena spiraal. Zelf ben ik ook ervaringsdeskundige. Toen ik 10 jaar geleden mijn mirena spiraal liet plaatsen kreeg ik ineens grote ontstekingen op mijn kaak, kin, borst en rug, dit terwijl ik nooit last had van ontstekingen. Toen ik mijn spiraal eruit liet halen, verdwenen de ontstekingen als sneeuw voor de zon. Dé reden dat we zoveel mogelijk mensen willen informeren over deze “mogelijke” bijwerking. Heb jij ineens last van ontstekingen en recent een mirena spiraal laten plaatsen? Lees dan snel verder.  Heb je geen last? Wat fijn! Misschien kun je dan andere dames in je omgeving informeren.  🙂

 

Uit de cijfers is gebleken dat 35% van de vrouwen last krijgt van acne door de mirena spiraal.

 

Soorten anticonceptie

De prikpil, het hormoonstaafje en het spiraaltje lijken acneklachten over het algemeen vaak te verergeren, zo blijkt uit onderzoek. Deze middelen hebben een androgene ofwel ‘mannelijke’ uitwerking op de huid; ze bevorderen uiteindelijk de talgproductie waardoor puistjes juist kunnen verergeren. Combinatiepillen, pillen die naast progestageen ook oestrogeen bevatten – kortweg de pil genoemd – verminderen juist de stimulans van de talgklieren, waardoor acneklachten in veel gevallen verminderen. Hierbij zijn de verhouding tussen de beide hormonen én het type progestageen in het middel uiteindelijk bepalend voor de werking op de huid.

 

Mirena

De mirena spiraal bevat het vrouwelijk progestageenhormoon levonorgestrel. Levonorgestrel heeft een zaaddodend effect en zorgt er onder andere voor dat een (bevruchte) eicel niet goed kan innestelen in het baarmoederslijmvlies. Levonorgestrel zorgt voor een verhoogde gevoeligheid van het mannelijk hormoon testosteron waardoor de talgklieren worden gestimuleerd. Bij een verhoogde toename in de talgproductie kunnen de poriën sneller verstoppen en ontstekingen ontstaan. Uit de cijfers is gebleken dat 35% van de vrouwen last krijgt van acne door de mirena spiraal.

 

Wat nu?

Herken je jezelf in dit verhaal? Heb je de mirena spiraal laten plaatsen en is je huid daarna duidelijk onrustiger geworden? Wanneer je overgevoelig bent voor de levonorgestrel in de mirena spiraal is het wellicht verstandiger om deze spiraal weer te laten verwijderen. Doe dit altijd in goed overleg met de huisarts. Acne klachten kunnen meteen verminderen bij het verwijderen van de mirena spiraal. Zeker wanneer deze vanuit het niets zijn ontstaan. Kies je toch liever voor mirena of blijf je acneklachten houden als het spiraaltje is verwijderd? Ga vooral niet zelf dokteren. Laat je huid met rust en zit er vooral niet aan! Het is menselijk dat je er wat aan wilt doen, maar het helpt niet. Een goede huidbehandeling kan wél wonderen doen. Wij helpen je graag met adviezen en acnetherapie die helemaal gericht is op jouw problemen. Maak hiervoor een afspraak met een van onze therapeuten.  Zet de stap! Je huid verdient het.

 

Wist je trouwens dat onze acne behandelingen door veel zorgverzekeraars worden vergoed? Kijk hier voor meer informatie!

 

0

Start typing and press Enter to search